Schimbare de paradigmă la Viena? Ministra Energiei are în plan ruperea contractului OMV-Gazprom: "Cu facturile noastre la energie, finanțăm indirect un război atroce în Ucraina. Există suficient gaz natural non-rus!". Cu ce piedici ar putea însă să se confrunte reprezentanta Guvernului Austriei


Schimbare de paradigmă la Viena? Ministra Energiei are în plan ruperea contractului OMV-Gazprom: "Cu facturile noastre la energie, finanțăm indirect un război atroce în Ucraina. Există suficient gaz natural non-rus!". Cu ce piedici ar putea însă să se confrunte reprezentanta Guvernului Austriei

Austria ia în considerare luarea unor măsuri mult mai puternice pentru a pune capăt dependenței de gazul rusesc. În acest sens, Austria are în plan, printre altele, să pună capăt unui contract, ce durează de mai multe decenii, dintre compania de gaze austriacă OMV, deținută parțial de stat, și compania energetică de stat rusă Gazprom.

"Trebuie să ne pregătim să ieșim din contractele pe termen lung ale OMV" cu Rusia, care expiră, conform prevederilor din prezent, în 2040, a declarat, în data de 12 februarie, ministra austriacă a Energiei, Leonore Gewessler, pe parcursul unei conferințe de presă.

Gewessler a descris prelungirea din anul 2018 a contractului dintre OMV și Gazprom drept o "greșeală", adăugând că a solicitat Institutului de Cercetări Economice să examineze impactul economic al anulării acordului. Rezultatele ar trebui să fie prezentate până în vară, a adăugat ministra austriacă.

În pofida angajamentului Austriei de a-și reduce dependența energetică de Rusia pe fondul invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei, nu a existat un progres, ci dimpotrivă. 

"Piața și companiile energetice care fac parte din ea nu își îndeplinesc responsabilitatea de a reduce suficient dependența de gazul rusesc", a spus Gewessler.

"Diversificarea importurilor noastre de gaze înaintează mult prea încet", a continuat ministra austriacă, 

98% din toate importurile de gaze care au ajuns în Austria în luna decembrie 2023 au venit din Rusia, ceea ce a constituit o pondere record. În ziua în care Rusia a atacat Ucraina și anume pe 24 februarie 2022, Austria importa 80% din gazele sale naturale de la compania de stat Gazprom. În loc să scadă, importurile au crescut la 98%. 

Aproape 65% din toate importurile de gaze ale Austriei pentru anul 2023 au provenit din Rusia.

În acest context, Gewessler a precizat că Parlamentul austriac analizează legislația care impune companiilor energetice să reducă proporția de gaz rusesc în totalul importurilor lor. 

Trebuie menționat că există alternative, dar tind să fie mai scumpe. 

"Există suficient gaz natural non-rus, dar companiile energetice nu-l cumpără", a spus Gewessler.

"Importurile prin Germania sunt supuse unei taxe de stocare a gazelor de 1,86 euro/MWh. De asemenea, Italia intenționează să perceapă o taxă de 2,19 euro/MWh pentru exporturile de gaze de la 1 aprilie 2024", a explicat Christoph Dolna-Gruber, un expert al agenției austriece din domeniul energiei. 

Finanțarea efortului de război al Rusiei

Atunci când reprezentantul UE în Austria, Martin Selmayr, a declarat la sfârșitul anului 2023 că nivelurile ridicate continue ale importurilor de gaze ale Austriei echivalează cu trimiterea de "bani însângerați" în Rusia, el a fost mustrat ferm.

Însă, Gewessler nu a avut acum nicio reținere în a recunoaște acest fapt evident.

"Cu facturile noastre la energie, finanțăm indirect un război atroce în Ucraina", a spus ministra austriacă. 

În 2022, Austria a importat gaz în valoare de aproximativ 7 miliarde de euro. În 2023, având în vedere că prețurile au scăzut, se preconizează că suma cu pricina a fost de aproximativ 3 miliarde de euro.

Planul în trei pași al ministrei Gewessler și opoziția cu care se poate confrunta

Până în 2028, UE speră să elimine în întregime gazul rusesc. O analiză efectuată de Bruxelles în anul 2023 a constatat că Viena încă nu a început să planifice această chestiune. 

Dar Gewessler are în vedere trei acțiuni esențiale. 

În primul rând, utilitățile locale trebuie să demonstreze că pot face față fără gazul rusesc – similar sistemului de la Basel pentru bănci – și să înceapă să-și mărească cota de gaz non-rus. De preferință prin intermediul platformei de achiziții comune a UE, AggregateEU.

În al doilea rând, Gewessler vrea să rupă de facto contractul pe termen lung cu Gazprom care obligă Austria să ia acel gaz indiferent de situație.

Însă, este probabil să aibă parte de rezistență inclusiv din partea colegilor de coaliție. Cancelarul austriac Karl Nehammer, un politician de centru-dreapta, a declarat în anul 2023 că este în interesul contribuabililor continuarea contractelor. 

În al treilea rând, ministra Energiei vrea să includă gazul natural – și independența față de Rusia – în revizuirea strategiei de securitate națională a țării.

Pe fondul particularităților sistemului politic austriac, planurile Leonorei Gewessler ar necesita o majoritate de două treimi în Parlament, ceea ce înseamnă că ar depinde totodată de sprijinul din zona de centru-stânga.

"Așadar, facem apel la toți cei implicați să facă pași suplimentari în interesul independenței austriece", a transmis ministra Energiei.

Calea către adoptarea și implementarea planului devine și mai anevoioasă, în condițiile în care Austria se pregătește să organizeze alegeri naționale în toamna anului 2024, iar alegerile europene sunt programate pentru luna iunie. (sursa: Euractiv, Montel News, Kyiv Independent)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.