Donald Trump a avut, sâmbătă, un derapaj grav în timpul unui discurs, spunând că, în calitate de președinte, i-a avertizat pe aliații NATO că ar ”încuraja” Rusia „să facă orice dracu’ vrea” țărilor care nu alocă suficiente fonduri pentru Apărare.
Vorbind la un miting din Conway, Carolina de Sud, Trump a povestit despre modul în care l-ar fi amenințat pe președintele unei țări NATO nenumite, spunându-i că ar putea intenționa să nu apere exponenții alianței care nu reușesc să atingă obiectivele de cheltuieli pentru Apărare convenite, în cazul unei confruntări cu Rusia.
Trump a mers chiar mai departe, spunând că a amenințat cu acel prilej că, de fapt, ar putea „încuraja” Rusia să facă ce dorește în acest caz.
„Nu ai plătit? Ești delincvent?”, a povestit Trump. „Nu, nu te-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja (pe ruși – n. red.) să facă ce dracu’ își doresc. Trebuie să plătești. Trebuie să-ți plătești facturile”.
În timp ce mulți republicani au condamnat cele spuse de Trump, senatorul republican Lindsey Graham, un aliat apropiat al lui, a declarat, potrivit Reuters, că nu este de acord „cu modul în care (Trump – n. red.) a spus-o”, adăugând pe de altă parte că, orice ar fi zis acesta, „Rusia nu a invadat pe nimeni când era el președinte și dacă va fi președinte din nou, nu o va face”. (detalii AICI)
Fostul guvernator al Carolinei de Sud, Nikki Haley, care concurează împotriva lui Trump în vederea nominalizării pentru candidatura la președinția Statelor Unite din partea republicanilor, în 2024, a declarat:
„Ultimul lucru pe care vrem să-l facem este să fim de partea Rusiei. (…) Nu luați partea cuiva care a invadat o țară și jumătate de milion de oameni au murit sau au fost răniți!”, a punctat Nikki Haley la emisiunea „Face the Nation” de la CBS.
Senatorul republican Marco Rubio a explicat, într-un interviu acordat CNN, că „practic, fiecare președinte american s-a plâns că unele țări din NATO nu fac suficient. Trump este doar primul care a exprimat-o în acești termeni. Dar nu am nicio îngrijorare, pentru că a mai fost președinte".
Aliații NATO au convenit în 2014, după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea a Ucrainei, să înceteze reducerile de cheltuieli pe care le-au făcut după Războiul Rece și să aloce 2% din PIB pentru Apărare până în 2024. Însă, multe state NATO – chiar dintre cele foarte bogate, precum Germania – au continuat să aloce mult mai puțin pentru Apărare, lăsând în continuare aproape întreaga povară a cheltuielilor NATO pe seama bugetului Statelor Unite.
(Sursa foto deschidere: Reuters)