Autoritățile americane au arestat săptămâna aceasta un cercetător de origine chineză, care a sustras de la compania unde lucra planurile secrete ale unor sisteme de înaltă tehnologie, folosite pentru a detecta lansările de rachete nucleare și pentru a urmări rachetele balistice și hipersonice.
Fostul cercetător, numit Chenguang Gong, în vârstă de 57 de ani, este originar din China și a devenit cetățean al Statelor Unite în 2011. Potrivit documentelor judecătorești, Gong este acuzat că a transferat anul trecut peste 3.600 de file de la compania de cercetare și dezvoltare din zona Los Angeles, unde a lucrat, parte din ele fiind descoperite la reședința sa.
Fișierele includ planuri pentru senzori avansați, în infraroșu, proiectați pentru a fi utilizați în sistemele spațiale, pentru a detecta lansările de rachete nucleare și pentru a urmări rachetele balistice și hipersonice. De asemenea, includ și modele pentru senzori proiectați cu scopul de a permite aeronavelor militare americane să detecteze rachetele care caută căldură și să ia contramăsuri, inclusiv prin blocarea capacității de urmărire în infraroșu a rachetelor.
În timpul anchetei, FBI a descoperit că între 2014 și 2022, în timp ce era angajat la mai multe companii importante de tehnologie din Statele Unite, „Gong a aplicat de mai multe ori la Programele pentru Talente administrate de guvernul Republicii Populare Chineze”.
În declarația luată de autoritățile americane, Gong spune că „Republica Populară Chineză a stabilit programe de talente prin care identifică persoane aflate în alte țări, care au abilități și cunoștințe care ar ajuta la transformarea economiei chineze, inclusiv a capacităților sale militare”.
În 2014, în timp ce era angajat la o companie americană de tehnologie a informației cu sediul în Dallas, Gong ar fi trimis o propunere de afaceri unui contact de la un institut de cercetare de înaltă tehnologie din China, concentrat atât pe produse militare, cât și pe cele civile. În propunerea sa, Gong a descris un plan de producere a convertoarelor analog-digitale de înaltă performanță, similare celor produse de angajatorul său din Statele Unite.
Într-o altă aplicație la Programului Talent din China, în septembrie 2020, Gong a propus să dezvolte senzori de imagine pentru „luminozitate scăzută/viziune nocturnă”, cu scopul de a fi utilizați la ochelarii militari de vedere pe timp de noapte dar și în aplicații civile, a mai precizat el în declarația dată în fața autorităților americane.
Potrivit mărturiei, Gong a călătorit și în China de mai multe ori, pentru a căuta finanțare prin Programul Talent, intenționând să dezvolte convertoare analog-digitale sofisticate, care au aplicații militare, „determinand în mod direct precizia și raza de acțiune a sistemelor radar”.
Compania americană unde a lucrat a declarat că, împreună cu statul american, „a investit zeci de milioane în fiecare an timp de peste șapte ani pentru a dezvolta tehnologia” și „ar fi extrem de dăunător din punct de vedere economic” pentru compania victimă dacă tehnologia a fost obținută de concurenții săi și „periculoasă pentru securitatea națională a SUA dacă este obținută de actori internaționali”.
Procurorul american Martin Estrada a declarat că „domnul Gong, care a încercat anterior să ofere Republicii Populare Chineze informații pentru a-și ajuta armata, a furat informații sensibile și confidențiale legate de detectarea lansărilor de rachete nucleare și urmărirea rachetelor balistice și hipersonice. Știm că actorii străini, inclusiv Republica Populară Chineză, caută în mod activ să ne fure tehnologia, dar vom rămâne vigilenți împotriva acestei amenințări prin protejarea inovațiilor companiilor și cercetătorilor americani”.
Donald Alway, director adjunct responsabil al Biroului FBI din Los Angeles, a declarat că „furtul de secrete comerciale, în special de tehnologie militară sensibilă, subminează securitatea noastră națională, erodează competitivitatea SUA pe piața globală și dăunează companiilor și persoanelor care au investit timp, resurse și creativitate în dezvoltarea tehnologiilor inovatoare. Acțiunile noastre de astăzi transmit un mesaj puternic că oricine dorește să fure informații deținute de la companiile din SUA se va confrunta cu consecințe în sistemul de justiție penală” – sursa AICI.