Ne așteaptă un război de zeci de ani cu Rusia? Ce spune Jens Stoltenberg despre acest fapt și cum poate fi prevenit un astfel de război


Ne așteaptă un război de zeci de ani cu Rusia? Ce spune Jens Stoltenberg despre acest fapt și cum poate fi prevenit un astfel de război

Rusia va își extinde agresiunea militară către alte țări, în cazul unei victorii în Ucraina, ceea ce ar putea duce la un război de anvergură întins pe mulți ani, a avertizat Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. 

Într-un interviu pentru publicația germană Welt am Sonntag, Stoltenberg a spus că „NATO nu caută război cu Rusia (...) dar trebuie să ne pregătim pentru o confruntare care ar putea dura zeci de ani”

Prin urmare, a explicat Stoltenberg, membrii NATO trebuie să-și consolideze rapid industria de apărare.

„Dacă Putin va câștiga în Ucraina, nu există nicio garanție că agresiunea rusă nu se va răspândi în alte țări”, a afirmat el. 

Stoltenberg a avertizat că Putin pregătește economia Rusiei pentru un război lung și a explicat că descurajarea militară a Alianței poate funcționa doar dacă este credibilă. Pentru a descuraja agresiunea rusă, este necesar să fie sprijinită în continuare Ucraina și să se investească consistent în capacitățile militare ale NATO. 

"Trebuie să ne recuperăm și să ne extindem baza industrială mai rapid, astfel încât să putem crește livrările către Ucraina și să ne realizăm propriile stocuri. Aceasta înseamnă trecerea de la producția lentă în timp de pace la producție rapidă, așa cum este necesar în timp de conflict", a adăugat el. 

„Întrucât Rusia își orientează întreaga economie spre război, trebuie să facem și mai mult pentru securitatea noastră”, a punctat. 

În aceste condiții, Stoltenberg a cerut comenzi mai multe și mai rapide pentru companiile de apărare din Europa, argumentând că în economiile de piață, producătorii de arme au nevoie de contracte semnate pentru a putea crește producția – detalii AICI.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.