Ambasadorii mai multor state NATO, printre care cei din Statele Unite, Danemarca și Polonia, au participat luni la o sesiune a Parlamentului maghiar pentru a convinge Budapesta să aprobe cererea Suediei de a adera la Alianță. Ungaria a rămas ultima țară NATO care nu a ratificat cererea de aderare a Suediei, ridicând preocupări serioase în rândul aliaților săi.
Reuniunea extraordinară a parlamentului convocată de opoziție a dus însă atât la respingerea ratificării, cât și la amânarea ei pentru o perioadă mai lungă, conform presei maghiare.
"Este extrem de neplăcut că până astăzi, aceștia (Fidesz) au blocat aderarea Suediei la NATO", a declarat în Parlament Mate Kanasz-Nagy, parlamentar al partidului de opoziție LMP, făcând referire la partidul de guvernământ al premierului Orban.
"El (Orban) vrea să-l favorizeze pe (președintele rus) pe Putin, rupând astfel unitatea NATO", a zis Agnes Vadai, parlamentar al Coaliției Democrate, din opoziție.
Máté Kocsis, liderul grupului Fidesz din parlament, a scris pe pagina sa de socializare de pe Facebook că ratificarea aderării Suediei la NATO poate avea loc "chiar la începutul" sesiunii parlamentare obișnuite, dar aceasta necesită o întâlnire între cei doi prim-miniștri - maghiar și suedez - la Budapesta.
"Dacă aderarea este importantă pentru suedezi, ei vor veni aici, la fel cum au fost și în Turcia", a spus Kocsis în postarea sa.
Ambasadorii țărilor NATO care au participat la sesiune nu au făcut nicio observație înainte de a intra în Parlament, dar e de așteptat să existe reacții din partea lor.
Publicația Göteborgs-Posten a scris despre presiunea din ce în ce mai mare a Washingtonului asupra Budapestei, pentru a determina parlamentul maghiar să aprobe aderarea Suediei cât mai curând posibil. În același timp există o mulțime de presiuni asupra premierului suedez, Ulf Kristersson, căruia i se poate pune întrebarea când vă călători la Budapesta pentru negocia aderarea direct cu premierul Orban. Premierul suedez a declarat anterior că vă veni în Ungaria după ratificare, dar guvernul maghiar a spus clar că vrea să aibă loc întâlnirea dintre cei doi șefi de guverne la Budapesta înainte de a da un răspuns favorabil.