Cum l-a căutat torționarul Maromet pe filosoful Seneca, la Jilava, ca să-l bată și să-l arunce la Neagra. Un episod suprarealist. Neînvinsul mărturisitor Grigore Caraza. ”Cine știe să moară nu va fi niciodată rob”


Cum l-a căutat torționarul Maromet pe filosoful Seneca, la Jilava, ca să-l bată și să-l arunce la Neagra. Un episod suprarealist. Neînvinsul mărturisitor Grigore Caraza. ”Cine știe să moară nu va fi niciodată rob”

Regretatul mărturisitor Grigore Caraza a rămas un simbol emblematic al rezistenței anticomuniste din județul Neamț. Total nevinovat, a executat 21 de ani de pușcărie politică în penitenciarele Piatra-Neamț, Bacău, Galata-Iași, Văcărești, Jilava, Târgu Ocna și Aiud, la care s-au adăugat 2 ani de domiciliu forțat. Domnul Grigore Caraza a fost un mărturisitor esențial al temnițelor și lagărelor comuniste, o pildă de curaj și demnitate. A plecat la Domnul la 10 noiembrie 2014.  

În lucrarea sa de căpătâi – ”Aiud însângerat”, Grigore Caraza relata și un episod petrecut la Jilava, care pare nu doar suprarealist, ci și amuzant, dar care pe atunci a stârnit groaza tuturor, deținuții politic realizând odată-n plus, deși nu mai era nevoie, ce proști criminali le decideau moartea sau viața. Vă prezentăm secvența, cu mențiunea că fragmentele au fost postate, recent, de pagina de Facebook ”Destine frânte în închisorile comuniste”

422628459_416997307347095_6075385601639945623_n
(Torționarul criminal Nicolae Moromete zis ”Maromet”, fost comandant al Jilavei)

,,Pentru a putea stăpâni, conduce şi teroriza poporul, comuniştii s-au servit de elemente de cea mai joasă speţă, de drojdia şi scursura acestui neam. Un exemplu elocvent este Maromet, care a ajuns în timpul comunismului comandantul celei mai sălbatice închisori, Jilava, cunoscut ulterior printre cei mai sângeroşi torţionari comunişti. Înainte, fusese om de serviciu la primăria Sectorului Negru Bucureşti - pe atunci, capitala fiind împărţită pe sectoare, în culori - galben era centrul, iar pentru celelalte sectoare fiind verde, roşu, albastru şi negru.

Într-o zi, când Maromet trecea să îşi vadă robii, sub priviri îi căzu o maximă scrisă pe peretele unei celule: "Cine ştie să moară nu va fi niciodată rob" (Seneca - filozof roman, sec. I d.H.). Înfuriat peste măsură, Maromet le-a strigat celor din camera respectivă:

- Care p.... mă-tii eşti Seneca, mă?! Ieşi afară!!!

Linişte.

- N-auzi, mă?! Ieşi, mă, afară!!!

grigore-caraza
(Regretatul mărturisitor Grigore Caraza, fost deținut politic pentru 21 de ani)

Aceeaşi linişte mormântală. Spumegând de mânie, Maromet se adresă unuia dintre însoţitorii săi:

- To... to... tovarăşe mi... mi... miliţian, mergi la Grefă şi adu-mi tabelul camerei! Îl învăţ eu minte pe Seneca!!!

Miliţianul îi aduse tabelul şi Maromet îl citi cu insistenţă de câteva ori, dar Seneca - nicăieri! Pentru că între timp se instalase o atmosferă de groază care nu prevestea nimic bun, un student îi spuse:

- Domnule comandant, Seneca a plecat de dimineaţă la tribunal pentru că astăzi avea termen şi probabil că se va întoarce după-masă.

După ce îl înjură şi pe student, luminat, Maromet i se adresă din nou miliţianului :

- Mergi în poartă şi, când o veni Seneca de la Tribunal, să mi-l aduci mie! I-arăt eu lui Seneca, Dumnezeii mă-sii!

După mai bine de jumătate de secol care a trecut de atunci, mă întreb dacă miliţianul l-o mai fi aşteptând şi acum pe Seneca, în poarta închisorii.''

(Citatele sunt preluate din Grigore Caraza, ”Aiud insangerat”)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.