EXCLUSIV Document: Declarațiile revizioniste despre Transcarpatia ale extremistului maghiar Laszlo Toroczkai au ajuns în vizorul Serviciului de Securitate al Ucrainei


EXCLUSIV Document: Declarațiile revizioniste despre Transcarpatia ale extremistului maghiar Laszlo Toroczkai au ajuns în vizorul Serviciului de Securitate al Ucrainei

Podul.ro a trimis o solicitare de presă către Procuratura din regiunea Transcarpatia (Zakarpatyia), solicitând un punct de vedere oficial privind declarațiile revizioniste ale extremistului maghiar Laszlo Toroczkai, care a emis aceleași elucubrații ca senatorul AUR Claudiu Târziu. Deși Ucraina se află în plin război cu Rusia genocidară, Procuratura din Transcarpatia ( cu sediul în orașul Ujhorod) ne-a răspuns rapid, comunicându-ne că declarațiile periculoase ale lui Toroczkai au intrat în vizorul Serviciului de Securitate al Ucrainei (mai jos, documentul). 

422660982_1885979928488570_7527810948541431254_n
(Sursa: arhiva Podul.ro)

Am cerut să ni se comunice ce riscă extremistul ultrașovin maghiar László Toroczkai, deputat în Parlamentul de la Budapesta, după asemenea declarații care au făcut deliciul propagandei rusești. Procuratura a redirecționat solicitarea Podul.ro către Serviciul de Securitate al Ucrainei și e de așteptat că, cel mai probabil, Toroczkai se va alege cu o interdicție de intrare pe teritoriul statului ucrainean, una similară cu cea aplicată liderului AUR, George Simion, de aceleași autorități ucrainene. 

Profilul unui extremist

László Toroczkai (născut László Tóth,10 martie 1978) este un politician extremist, șovin și ultraconservator maghiar, fost jurnalist, lider al partidului Mișcarea Patria Noastră și fost primar al orașului Ásotthalom. Spre rușinea UE, acest individ e membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. De asemenea, este membru fondator al organizației de tineret HVIM, al mișcării radicale Hunnia. În trecut a fost vicepreședinte al grupării extremiste Jobbik. Între 2002 și 2013 a fost redactor-șef al ziarului Magyar Jelen. 

În 2004, Toroczkai a fost interzis pe teritoriul Serbiei după ce a fost implicat într-o încăierare cu un grup de sârbi în orașul Palić. În 2006, autoritățile slovace i-au interzis, de asemenea, accesul în țară timp de 5 ani, din cauza demonstrațiilor pe care le-a organizat în fața Ministerului slovac de Interne. A devenit o figură politică cunoscută la nivel național în timpul protestelor din 2006 din Ungaria și mai ales datorită rolului său în atacarea sediului central al televiziunii publice maghiare (Magyar Televízió), unde a condus mulțimea care protesta la Budapesta din Piața Kossuth până în Piața Libertății.

De România îl leagă o interdicție și o căsătorie

László Toroczkai are 3 copii și a fost căsătorit de două ori. Cea de-a doua soție este din România, mai exact din vestul Moldovei. Au divorțat în 2017. 

În 2013 Toroczkai a fost interzis pe teritoriul României, din postura de lider al grupării extremiste (cu accente teroriste) HVIM (Mișcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate) ce militează pentru refacerea așa-zisei Ungarii Mari, care de altfel nu a existat niciodată, Budapesta fiind întotdeauna o anexă imperială. De altfel, individul a încercat să intre în România și să meargă în Transilvania unde urma să-i incite pe minoritarii maghiari, însă planul i-a fost dat peste cap de către vameșii români care l-au anunțat că este interzis pe teritoriul țării noastre (detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.