Un fost consilier prezidențial consideră ca fiind de fațadă demersul actual al premierului Ciolacu de a solicita informații de la Kyiv și Chișinău cu privire la George Simion: "Dacă era sincer, cerea aceste lucruri atunci când au fost făcute dezvăluirile. Și apropos, teoretic și prietenul Vlase ar trebui să știe mai mult"


Un fost consilier prezidențial consideră ca fiind de fațadă demersul actual al premierului Ciolacu de a solicita informații de la Kyiv și Chișinău cu privire la George Simion: "Dacă era sincer, cerea aceste lucruri atunci când au fost făcute dezvăluirile. Și apropos, teoretic și prietenul Vlase ar trebui să știe mai mult"

Fostul consilier prezidențial Cristian Hrițuc consideră nesincer demersul premierului României, Marcel Ciolacu, de a solicita abia acum omologilor din Ucraina și Republica Moldova o informare privind motivele pentru care președintele AUR, George Simion, a primit interdicție de a intra în respectivele două state.

Cristian Hrițuc evidențiază că demersul trebuia întreprins încă din primăvara anului 2023, când au apărut primele informații despre întâlnirea avută de George Simion cu un agent rus în Cernăuți. 

"Pe vremea aceea însă, acum un an, Ciolacu credea că poate folosi AUR", punctează Cristian Hrițuc. 

De asemenea, analistul politic atrage atenția că e puțin probabil ca autoritățile române, respectiv Serviciul de Informații Externe, să nu dispună deja de informațiile privitoare la motivele pentru care George Simion a primit, în repetate rânduri, interdicție de a intra pe teritoriul Republicii Moldova. 

"Ciolacu cere autorităților moldovene și ucrainene să spună de ce a fost declarat persona non grata George Simion.  

Că George Simion a avut întâlniri cu agenți FSB în Cernăuți, se știe demult. Ce a discutat: E lesne de înțeles dacă urmărești firul evenimentelor, ce a încercat să provoace în Chișinău după întâlnire. Haos, într-un moment critic. Că a fost folosit în orb sau ca s-a bucurat de niște foloase, asta nu vor spune nici serviciile din Moldova nici ucrainenii. Vor da strict motivele juridice. Cum nu vor dezvălui nici cu cine s-a văzut, nici unde, nici cine a fost intermediarul întâlnirii.

A vorbit despre asta și Anatol Șălaru. A vorbit și Vlad Filat în interviuri. Apropos, domnul Ciolacu vedeți că au fost două interdicții. Să știți ce să cereți.

După expulzarea a doua, Simion a făcut un teatru cu o regie puerilă. S-a fardat, a făcut un videoclip și a spus că a fost bătut de către polițiști. S-a chinuit și Poliția de Frontieră și din Ro și Md să comunice că e un fals. Se găsesc pe net înregistrările.

În altă ordine de idei, domnul Ciolacu dacă era sincer, cerea aceste lucruri atunci când au fost făcute dezvăluirile. Era un moment bun. Pe vremea aceea însă, acum un an, Ciolacu credea că poate folosi AUR. Acum, pe timp ce trece vremea, își dă seama că AUR fură cel mai mult de la PSD și nu poate fi folosit politic așa cum crede el. Dar na, mintea de pe urmă a covrigarului.  

Acum, s-ar putea ca toate informațiile oficiale ce vor veni să nu mai conteze. Poți să îl expui pe domnul Simion, dar degeaba.

Și apropos, domnul Ciolacu, teoretic și prietenul Vlase ar trebui să știe mai mult. Așa cum am mai zis și altă dată, nimeni în Moldova nu expulza un român fără să aibă o discuție și cu autoritățile române. Adică, ce știu ei, cam știu și omologii", precizează Cristian Hrițuc într-o postare pe Facebook. 

Într-o altă postare, Cristian Hrițuc semnalează că interdicția președintelui AUR, George Simion, de a intra pe teritoriul Republicii Moldova, despre care amintim că a expirat pe 1 octombrie 2023, ar urma să fie reînnoită în curând de autoritățile de resort de la Chișinău, motiv pentru care Marcel Ciolacu încearcă să speculeze politic momentul în raport cu AUR, întrucât partidul cu pricina rupe un număr considerabil de procente de la PSD. 

"După ce am văzut vitejia lui Ciolacu, cum spune el pe surse că va cere autorităților moldovene să dezvăluie lucruri despre Simion, am început să mai sun și eu prietenii din Republica Moldova.  

Pe surse, se vorbește că în perioada următoare, Simion va primi din nou interdicție de intrare în Republica Moldova. Interdicția pe care a avut-o a expirat anul trecut.

Ce m-a făcut însă să cred că informația are un grad mare de certitudine este declarația dată aseară de Lilian Carp, Președintele comisiei de securitate apărare națională și ordine publică, care în contextul discuțiilor pe marginea lui Simion și al jocului serviciilor rusești spune așa: «O să vedem cu ce se va termina această epopee, așa să spunem, de aur, din România».

Așadar, nu e exclus ca gestul lui Ciolacu să fie făcut tocmai pentru ca s-ar putea ca în perioada următoare să vedem un anunț la Chișinău privind prelungirea interdicției de intrare în Moldova a tovarășului Simion.  

S-ar putea ca viteazul Ciolacu să aibă deja informația asta din surse oficiale și să fi făcut totul ca un joc.  

Desigur, ipoteza că AUR rupe de la PSD și trebuie limitat rămâne valabilă. S-a prins și nea Marcel că socoteala din târg nu se potrivește cu cea de acasă și riscă ca AUR să fie înaintea PSD", explică fostul consilier prezidențial. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.