Cum au ajuns rușii să își bombardeze propria țară? Analiză realizată de serviciile de informații britanice


Cum au ajuns rușii să își bombardeze propria țară? Analiză realizată de serviciile de informații britanice

O analiză a serviciilor de informații din Marea Britanie privind bombardamentele recente asupra unor așezări ruse de la granița cu Ucraina, ce au fost executate chiar de aeronavele armatei ruse, caută să explice de ce s-au petrecut aceste incidente. 

Canalul de știri independent rus Asta, de pe rețeaua Telegram, a raportat pe 28 ianuarie despre două explozii produse de un atac cu bombe aeriene FAB-250, care au fost aruncate accidental asupra satelor rusești din regiunea Belgorod - una pe o fermă din satul Postinkove, alta pe strada din satul Streletskoe.  

Autoritățile locale au evacuat 150 de civili pe o rază de 500 m după incidentul în cauză, care a marcat a patra cădere accidentală a unor proiectile rusești pe teritoriul propriu în această lună și al cincilea incident pe parcursul unui an. 

Primul bombardament asupra propriului teritoriu care a fost înregistrat și cunoscut public a avut loc pe 20 aprilie 2023 în orașul Belgorod. Analiștii militari britanici spun că este foarte posibil ca astfel de incidente să apară din cauza lipsei rigorii echipajelor care armează aeronavele înainte de decolare ori a lipsei pregătirii acestora, la fel cum ar putea fi vorba și despre procedurile deficitare are aviației militare ruse, dar nu este exclus să fie și o combinație a acestor factori. 

"Frecvența din ce în ce mai mare a acestor evenimente demonstrează probabil un grad de oboseală a echipajului aerian și terestru din prima linie rusă, precum și expunerea unei pregătiri inadecvate", se arată în recenzia serviciilor de informații britanice care au analizat informațiile din sursele ruse. 

Drept probabilă cauză a acestor incidente ar putea fi menționat și stresul produs piloților ruși de sistemele antiaeriene din dotarea armatei ucrainene, care ar au posibilitatea de a executa lovituri asupra avioanelor ruse dacă se apropie prea mult de teritoriul ucrainean. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.