Inevitabilul s-a produs: Datele care arată că rețeaua de termoficare din Rusia e în COLAPS! Cu toate acestea, deși rușii îngheață la propriu, Kremlinul continuă să taie din bugetul destinat modernizării sistemului de utilități și să pompeze financiar, într-o proporție din ce în ce mai mare, mașinăria de război


Inevitabilul s-a produs: Datele care arată că rețeaua de termoficare din Rusia e în COLAPS! Cu toate acestea, deși rușii îngheață la propriu, Kremlinul continuă să taie din bugetul destinat modernizării sistemului de utilități și să pompeze financiar, într-o proporție din ce în ce mai mare, mașinăria de război

Starea rețelei de termoficare din Rusia a ajuns în stare critică, iar colapsul cu pricina a afectat și teritoriile ucrainene aflate sub ocupație rusească. 

În acest sens, publicația rusă RTVI a publicat date din anul 2022. Deocamdată nu există informații privitoare la anul 2023, perioadă în care colapsul sistemului de utilități a dus la pene masive de încălzire, apă și electricitate care au cuprins jumătate din regiunile Rusiei.

Chiar și în 2022 însă, situația din Sevastopolul aflat sub ocupație a fost cea mai dificilă. După 10 ani de ocupație rusească, deteriorarea rețelelor de încălzire din Sevastopol a depășit pragul de 92%.

În ceea ce privește regiunile Rusiei, mai mult de 50% din rețelele de termoficare din Osetia de Nord, Kabardino-Balkaria și regiunile Lipetsk, Tomsk și Sverdlovsk trebuie înlocuite. În regiunea Moscova, unde localnicii au rămas fără încălzire pe fondul unor temperaturi de minus 30 de grade, gradul de deteriorare a rețelelor de termoficare este puțin mai mic decât media rusă (29%).

Cele mai multe avarii ale rețelei de termoficare s-au produs în anul 2022 în regiunea Nijni Novgorod (538), urmată de regiunile Moscova (384), Kirov (372), Sverdlovsk (355) și Irkutsk (224).

De asemenea, comparând datele din 2018 cu cele din 2022, putem observa că s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de avarii în anumite regiuni.

Cele mai afectate au fost regiunile Nijni Novgorod (+372), Kirov (+332) și Sverdlovsk (+133), Kabardino-Balkaria (+98) și Republica Karelia (+86). Topul 10 negativ continuă cu regiunea Moscova, unde au fost cu 85 mai multe avarii în 2022 decât în 2018, Perm Krai (+84), Oblast Novosibirsk (+58), Republica Saha (+46) și Republica Daghestan (+31).

Dincolo de furnizarea propriu-zisă de încălzire, trebuie menționat totodată că deteriorarea rețelelor de infrastructură de utilități, inclusiv cele de încălzire, alimentare cu apă și canalizare, a depășit pragul de 70% până la jumătatea anului 2022, conform datelor autorităților ruse.

În 2023, potrivit estimărilor presei ruse, prăbușirea sistemului de utilități a afectat jumătate din regiunile Rusiei.

Cu toate acestea, în pofida uzurii critice și a unui șir de avarii, autoritățile ruse plănuiesc reducerea drastică a bugetului destinat pentru infrastructura de utilități.

Potrivit bugetului rus pentru 2024-2026, finanțarea de la trezoreria federală pentru sectorul utilităților va fi redusă cu mai mult de jumătate.

Legea bugetară conține reduceri drastice ale cheltuielilor pentru sistemul de utilități începând cu 2025, când urmează să fie reduse cu 43% și anume la cuantumul de 506 miliarde de ruble (aproximativ 5,7 miliarde de dolari americani). În 2026, bugetul va fi redus cu încă 25% și anume la cuantumul de 381 miliarde de ruble (4,3 miliarde de dolari americani). (sursa: AICI)

În același timp, Rusia alocă în 2024 o sumă record pentru cheltuielile sale militare. Potrivit unui raport al think tank-ului american ISW, publicat în noiembrie 2023, Moscova va cheltui, în 2024, pentru armată cel puțin 121 de miliarde de dolari, respectiv aproape o treime din bugetul național. De ce spunem cel puțin? Pentru că anumite cheltuieli militare efectuate de regimul terorist de la Moscova vor fi secretizate. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.