Iranul a executat patru bărbați despre care pretinde că erau agenți Mossad pregătiți să arunce în aer obiective iraniene


  • ACP
  • Jan 29, 2024 21:26
  • 545
Iranul a executat patru bărbați despre care pretinde că erau agenți Mossad pregătiți să arunce în aer obiective iraniene

Justiția iraniană a anunțat că în cursul dimineții zilei de luni au fost executați patru bărbați pe care i-a catalogat drept teroriști afiliați Mossadului. 

Cei patru condamnați au fost arestați de forțele de securitate iraniene la jumătatea lunii iulie 2022, cu câteva zile înainte de a putea efectua o operațiune împotriva unei fabrici afiliate Ministerului Apărării din Najafabad, în provincia centrală Isfahan. Aceștia intraseră ilegal în Iran din regiunea Kurdistan a Irakului, dar au fost reținuți de forțele de securitate iraniene cu câteva zile înainte de a-și lansa operațiunea. Oficialii iranieni au declarat că înainte de operațiune cu aproximativ un an și jumătate, cei patru bărbați au fost identificați și recrutați pentru Mossad de către unul dintre membrii de rang înalt ai grupării teroriste Komala, apoi ar fi fost instruiți în cartierele generale militare ale mai multor țări africane.

Iranienii mai spun că la pregătirea celor patru - Mohammad Faramarzi, Mohsen Mazloum, Vafa Azarbar și Pejman Fatehi - au fost prezenți şi ofiţeri Mossad, respectiv chiar şeful Mossadului, David Barnea, care ar fi participat la una dintre sesiunile de motivare a membrilor echipei teroriste.

La 18 septembrie 2023 ei au au fost condamnați la moarte pentru spionaj în favoarea regimului israelian și pentru formarea și gestionarea unui grup terorist cu scopul de a perturba securitatea țării. Ulterior, o curte de apel a menținut verdictul după ce a reexaminat cazul. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.