Biden promite un răspuns la atacul în care au fost uciși și răniți mai mulți militari americani. Iranul neagă orice implicare în atac


  • ACP
  • Jan 29, 2024 14:04
  • 624
Biden promite un răspuns la atacul în care au fost uciși și răniți mai mulți militari americani. Iranul neagă orice implicare în atac

După ce au fost uciși trei militari americani și alți zeci au fost răniți într-o baza din Iordania, într-un atac cu dronă efectuat de grupările susținute de Iran, președintele Joe Biden a promis că țara sa vă răspunde corespunzător ostilităților. 

"Aseară am avut o zi grea în Orientul Mijlociu. Am pierdut trei suflete curajoase", a spus Biden în timpul unui eveniment de prânz desfășurat duminică la Brookland Baptist Banquet Center. 

"Vom răspunde", a adăugat președintele după ce a păstrat un moment de reculegere pentru soldații uciși.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus că nici el, nici Biden nu vor "tolera atacurile asupra forțelor americane și vom lua toate acțiunile necesare pentru a apăra Statele Unite, trupele noastre și interesele noastre". 

Biden a promis că îi va pune "pe toți cei responsabili să răspundă la un moment dat" și a menționat că atacul "a fost efectuat de grupuri militante radicale susținute de Iran, care operează în Siria și Irak".

Pentagonul a anunțat că trei militari au fost uciși și cel puțin alți 34 au fost răniți în atacul efectuat cu o dronă sinucigașă, dar armata se așteaptă ca numărul total de răniți "să fluctueze pe măsură ce membrii serviciului continuă să aibă nevoie de îngrijiri".

Opt dintre cei răniți au trebuit să fie evacuați din Iordania pentru a primi îngrijiri medicale suplimentare, dar "sunt în stare stabilă".

Comandamentul american a indicat o bază din nord-estul Iordaniei drept locație unde a avut loc atacul, cunoscută sub numele de Turnul 22 al Rețelei de Apărare Iordaniană, ce servește ca centru logistic pentru Garnizoana Al Tanf, situată peste granița din Siria.  

Tot în cursul zilei de duminică, Iranul a respins afirmațiile privind implicarea sa în atacul cu dronă împotrivă militarilor americani, declarând că "nu se amestecă" în deciziile grupurilor regionale. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanaani, a declarat luni că "grupurile de rezistență" din regiunea Asiei de Vest "nu primesc ordine" de la Teheran pentru acțiunile lor. Iranul "nu se amestecă" în luarea deciziilor acestor grupuri cu privire la "cum să sprijine națiunea palestiniană sau să se apere pe sine și țara de agresiune și ocupație", a adăugat Kanaani. (sursa: Al Jazeera)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.