Chinezii sunt îndemnați de statul comunist să evite capcanele femeilor frumoase, pentru a nu ajunge victime ale serviciilor străine de spionaj


  • ACP
  • Jan 26, 2024 17:38
  • 1489
Chinezii sunt îndemnați de statul comunist să evite capcanele femeilor frumoase, pentru a nu ajunge victime ale serviciilor străine de spionaj

Beijingul îndeamnă cetățenii chinezi să nu se lase ademeniți de "frumusețile exotice", care ar putea fi folosite de agenții străini care vor să îi ademenească.

Îndemnul statului chinez nu e neapărat o surpriză, în condițiile în care a avut din primii ani ai comunismului un discurs îndreptat împotriva pericolului "agenților străini", numai că acum reluarea acestui tip de discurs ar reflecta un sentiment de nesiguranță în rândurile liderilor comuniști chinezi, conform BBC.  

Îndemnul a venit printr-o postare a Ministerului Securității de Stat, pe rețeaua WeChat, cu titlul "Vânătoare de frumusețe? S-ar putea să deveniți prada", în care descrie cazul unui chinez, Li Si, care ar fi mers într-un club de noapte în timpul unei călătorii în străinătate și a fost șantajat ulterior de spioni străini.  

De asemenea, ministerul a făcut publice, cazurile unor persoane arestate pentru spionaj în China, cum este cel al unei persoane despre care se presupune că ar fi spionat pentru serviciul de informații extern al Marii Britanii, MI6, reținută la începutul acestei luni.

În cazul lui Li Si, postarea precizează că un ghid turistic l-a invitat pe acesta - despre care se presupune că lucra la o firmă de stat, într-un local de divertisment pentru adulți și l-a invitat să "aleagă" mai multe femei pentru noapte. Li nu a bănuit că activitățile sale erau urmărite de agenți străini până când au intrat în camera lui câțiva "străini corpolenți în uniformă" care l-au fotografiat gol, potrivit postării, între femeile luate cu el în cameră. De teamă, Li le-a predat laptopul de serviciu, iar "în acest fel, computerul care conținea aproape 10 ani de informații clasificate a căzut în mâinile organizației de spionaj". După ce s-a întors în China, Li a fost constrâns să furnizeze pe mai departe informații clasificate, astfel că "Li a fost complet redus la statutul de marionetă, la mila grupului de informații străine și a provocat un prejudiciu incomensurabil securității naționale a Chinei", se mai spune în postare. Li a fost arestat și se va confrunta cu un "proces riguros", se transmite în finalul narațiunii de pe rețeaua WeChat, care nu a precizat și când s-au întâmplat cele descrise.

Ian Chong, de la Carnegie China, a declarat pentru BBC că această "campanie media a Ministerului Securității de Stat și evidențierea recentă a riscurilor legate de capcanele cu "borcanul cu miere" reflectă mai mult un sentiment de nesiguranță și amenințare, în special din lumea exterioară, pe care conducerea actuală chineză pare să-l perceapă. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.