Bloomberg publică un articol în care se afirma că președintele Rusiei agresoare, Vladimir Putin, „testează apele" în ceea ce privește disponibilitatea Statelor Unite de a negocia încheierea războiului din Ucraina.
Potrivit Bloomberg, „două persoane apropiate Kremlinului", au declarat „prin canale indirecte pentru a semnala că el (Putin - n.red.) ar fi deschis la discuții, inclusiv, cu privire la viitoarele acorduri de securitate pentru Ucraina".
Potrivit acelorași surse, în decembrie 2023, înalți oficiali americani ar fi primit „semnale" despre disponibilitatea liderului rus de a negocia „printr-un intermediar pe care au refuzat să îl identifice".
„Putin, au spus ei, ar putea fi dispus să renunțe să mai insiste asupra statutului de neutralitate pentru Ucraina și chiar la opoziția acerbă față de o eventuală aderare (a Ucrainei) la NATO", scrie Bloomberg.com.
În schimbul acestor concesii, Putin pretinde să fie lăsate sub control rusesc teritoriile capturate, care reprezintă aproximativ 18-20% din teritoriul ucrainean.
Publicația a intervievat oficiali americani, printre care și pe Adrienne Watson reprezentant al Consiliului Național de Securitate Națională al Casei Albe, care au susținut însă că sunt la curent cu existența unor „semnale" din partea lui Putin. Aceștia au subliniat că nu văd niciun semnal care să indice cu certitudine că președintele Federației Ruse ar fi serios în privința unor eventuale negocieri.
Însă Bloomberg sugerează și că astfel de informații „ar putea contribui la adâncirea diviziunilor în rândul aliaților Ucrainei, determinând chiar izolarea Kievul și subminarea eforturile președintelui Volodimir Zelenski de a obține sprijin pentru propria formulă de pace, care se referă inclusiv la retragerea completă a Rusiei din teritoriile ocupate".
În acest context, publicația menționează dificultățile legate de adoptarea unei asistențe suplimentare pentru Ucraina în Congresul SUA și în Uniunea Europeană.
Bloomberg nu este însă prima publicație de peste Ocean care promovează ideea unei presupuse disponibilități a tiranului rus pentru negocieri.
Potrivit unui articol pe surse publicat luna trecută de The New York Times, Putin s-ar fi arătat dispus să semneze un „armistițiu" dacă Kievul și Occidentul recunosc drept rusești teritoriile ucrainene ocupate de armata Moscovei.
Nu este clar pe ce filieră vin „semnalele” din „partea lui Putin” care apar cu regularitate în presa americană, dacă sunt venite pe filiera Moscovei sau sunt jocuri interne ale acelor politicieni americani care vor ca suportul acordat Ucrainei să înceteze, iar uriașele fonduri de război să fie folosite pentru consolidarea securității interne a Statelor Unite.