Fermierii francezi amenință cu extinderea protestelor în timp ce premierul Attal caută o soluție pentru detensionarea situației


  • ACP
  • Jan 25, 2024 19:19
  • 410
Fermierii francezi amenință cu extinderea protestelor în timp ce premierul Attal caută o soluție pentru detensionarea situației

Având de făcut față protestului masiv al fermierilor, care au blocat deja mai multe drumuri importante din țară, noul premier Gabriel Attal a convocat o ședință de guvern pentru a decide ce măsuri poate lua pentru a răspunde cererilor protestatarilor și pentru a evita o posibilă blocare a capitalei.

Fermierii se plâng că sunt presați din mai multe direcții, prinși între regulile stricte de mediu și supermarketurile care, alături de industria alimentară, le zdrobesc marjele de profit. La acestea s-a adăugat și decizia Guvernului de a elimina treptat, până în 2030, o reducere fiscală la motorina pentru mașinile agricole. Cel mai mare sindicat al fermierilor, FNSEA, a cerut miercuri seara "răspunsuri imediate privind plățile", care includ asistența de urgentă pentru "sectoarele cele mai afectate de criză" – și, pe termen lung, lansarea "unui proiect de reducere a reglementărilor".

Protestul fermierilor a început puternic, prin blocarea mai multor autostrăzi, șosele de centură ale orașelor și sensuri giratorii de trafic la nivel național, unele rute fiind blocate în sud, în zona orașului Avignon și spre Marsilia, ori în vestul țării, la Bordeaux, unde mai multe tractoare au mers lent în ambele sensuri, pe șoseaua de centură. Vorbind la o blocadă de pe autostrada A16, șeful FNSEA a spus că "în acest stadiu" nu există planuri de blocare a Parisului, dar Régis Desmureaux, adjunctul său pentru departamentul Oise din nordul capitalei, a declarat pentru postul BFM-TV că "înaintăm cu aproximativ 20 de kilometri pe zi și cu siguranță vom fi la porțile Parisului vineri sau sâmbătă".

Protestele din Franța se înscriu în seria celor care au avut loc deja în alte țări europene precum Germania, Olanda, Polonia și România, unde fermierii sunt revoltați din cauza mai multor probleme, precum creșterea costurilor pentru îndeplinirea obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon, prețurile combustibililor, inflația și importurile de cereale ucrainene deturnate în UE din cauza invaziei ruse asupra Ucrainei. (sursa: Le monde)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.