Date de ultimă oră! Economia americană e în creștere, deși mulți economiști se așteptau să intre în recesiune


  • ACP
  • Jan 25, 2024 18:41
  • 541
Date de ultimă oră! Economia americană e în creștere, deși mulți economiști se așteptau să intre în recesiune

În pofida previziunilor pesimiste privind o recesiune la sfârșitul anului 2023, economia Statelor Unite a crescut neașteptat de repede în al patrulea trimestru, pe fondul cheltuielilor puternice ale consumatorilor.

Produsul intern brut a crescut cu o rată anuală de 3,3% în ultimul trimestru, conform declarației Biroului de Analiză Economică al Departamentului Comerțului de pe 25 ianuarie, care privește estimarea anticipată a PIB-ului pentru trimestrul al patrulea, în timp ce estimarea economiștilor chestionați de Reuters consta într-o creștere de numai 2%.    

Situația economiei americane i-a surprins pe mulți economiști care se așteptau la o recesiune încă de la jumătatea anului 2022, dar creșterea actuală arată rezistența pieței muncii din Statele Unite, marcată de disponibilizări reduse și câștiguri salariale puternice, care susțin cheltuielile consumatorilor, conform Reuters.  

Economiștii și-au bazat în mare măsură previziunile sumbre pe ritmul rapid în care banca centrală a crescut ratele pentru a reduce cererea, dar majoritatea se așteaptă în prezent la o creștere lentă pentru anul în curs, renunțând să mai anunțe o recesiune.  

În momentul de față se anticipează că banca centrală va începe să reducă dobânzile le un moment dat în prima jumătate a anului 2024, deoarece raportul privind PIB-ul arată că presiunile inflaționiste s-au diminuat în ultimul trimestru. (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.