Kyivul încearcă să obțină susținerea Uniunii Europene pentru readucerea acasă a ucrainenilor refugiați în țările europene. Motivele


Kyivul încearcă să obțină susținerea Uniunii Europene pentru readucerea acasă a ucrainenilor refugiați în țările europene. Motivele

În încercarea de a revigora economia țării, dar și pentru a crește numărul celor ce pot fi mobilizați în armată, Kyivul încearcă să obțină susținerea Uniunii Europene pentru readucerea acasă a ucrainenilor refugiați în țările europene, conform declarațiilor făcute de doi diplomați europeni.

În toamna anului 2023, în țările Uniunii se aflau 4,2 milioane de ucraineni care au fugit din calea războiului și care au beneficiat de o directivă generală de protecție temporară acordată tuturor refugiaților ucraineni, aplicabilă până în martie 2025. Acum oficialii ucraineni poartă discuții preliminare pentru a stabili cum vor arăta regulile UE după martie 2025, căutând un cadru care să încurajeze oamenii să se întoarcă înapoi în Ucraina. Demersurile Kyivului pentru reîntoarcerea ucrainenilor în țară vin după ce Germania a refuzat deja explicit, la sfârșitul lunii decembrie 2023, să permită mobilizarea forțată a ucrainenilor care beneficiază de protecția temporară pe teritoriul german.

Potrivit Eurostat, 18% dintre refugiații ucraineni aflați în Europa sunt bărbați între 18 și 65 de ani, ceea ce trebuie menționat inclusiv în contextul în care șefii armatei cer o mobilizare de 500.000 de bărbați. Pe de altă parte, președintele Zelenski a refuzat deocamdată să își dea acordul pentru aceasta, motivând că economia ucraineană nu ar putea susține o mobilizare de o anvergură atât de mare.

Consilierul biroului prezidențial al lui Zelenski, Serhiy Leshchenko, a spus într-un interviu că el consideră "că țările gazdă ar trebui să înceteze să sprijine refugiații, astfel încât să se poată întoarce acasă".

Contactat de altă publicație pentru a oferi lămuriri, Leschenko a spus că nu știe despre discuțiile privind directiva de protecție temporară și că vorbește în nume propriu, mai degrabă decât să transmită politica prezidențială. 

"Dar cred că gândurile mele reflectă gândurile multor ucraineni, care locuiesc acum în Ucraina, precum și ale multor oficiali de stat, care se gândesc la stabilitatea economică a Ucrainei", a mai zis Leschenko. (sursa: Politico)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.