INTERVIU Podul.ro. Unul dintre liderii staff-ului prezidențiabilului anti-război din Rusia avertizează regimul Putin că se va confrunta cu proteste ce "se vor radicaliza" în cazul în care va respinge candidatura lui Boris Nadejdin. Declarații în premieră despre susținerea venită din partea opoziției și importanța electoratului rusesc din Diaspora. Date-cheie din campania preelectorală


INTERVIU Podul.ro. Unul dintre liderii staff-ului prezidențiabilului anti-război din Rusia avertizează regimul Putin că se va confrunta cu proteste ce "se vor radicaliza" în cazul în care va respinge candidatura lui Boris Nadejdin. Declarații în premieră despre susținerea venită din partea opoziției și importanța electoratului rusesc din Diaspora. Date-cheie din campania preelectorală

Podul.ro a reușit să realizeze un interviu absolut exclusiv pentru întreg spațiul românesc. Publicația noastră a discutat cu Solomon Ginzburg, unul dintre liderii staff-ului electoral central al candidatului anti-război la funcția de președinte al Federației Ruse, Boris Nadejdin. Menționăm că Ginzburg este șeful staff-ului electoral al lui Nadejdin din exclava rusă Kaliningrad.

Acesta ne-a vorbit despre susținerea manifestată de opoziție pentru candidatura lui Nadejdin, despre importanța electoratului rusesc din Diaspora, dar nu numai. Pe parcursul interviului, Ginzburg a avertizat regimul Putin că în cazul în care va respinge candidatura lui Nadejdin, atunci va avea parte de proteste ce se vor radicaliza. 

Reporter: Bună ziua. Vă mulțumim pentru că ați găsit timp să discutăm. Înțelegem că sunteți foarte ocupat în această perioadă foarte încărcată pentru întreg staff-ul lui Nadejdin.

Solomon Ginzburg: Bună ziua. Cu mare drag, și eu vă mulțumesc. Îmi pare rău că trebuie să discutăm "pe fugă". Aveți dreptate, suntem extrem de ocupați acum, dar vă ascult cu mare plăcere.

Reporter: Știm că sunteți unul dintre coordonatorii staff-ului central, dar și șeful staff-ului electoral din Kaliningrad al domnului Nadejdin. Spuneți-ne, vă rugăm, câte semnături ați reușit să strângeți în regiune?

Solomon Ginzburg: În Kaliningrad echipa noastră a reușit să strângă aproximativ 3500 de semnături. La nivel federal, vor fi strânse aproximativ 135.000 mii de semnături. Vor fi înregistrate oficial, credem noi, circa 105.000 mii de semnături, pentru că din informațiile noastre, cei din Comisia Electorală se pregătesc să respingă vreo 30.000 mii de semnături.

Reporter: O parte din presa rusă mai liberală titrează că Boris Nadejdin ar putea fi "candidatul noilor generații", făcând trimitere la numărul mare de semnături venite în special din partea tinerilor pentru candidatura sa. Cum vedeți dumneavoastră această popularitate a sa în rândul tinerilor?

Solomon Ginzburg: Vă pot răspunde aici printr-o statistică pe care o prelucrăm constant cu echipa mea în funcție de categoriile de potențiali alegători. În privința Kaliningradului, circa 60% dintre cei care numai astăzi au semnat pentru Nadejdin, ei sunt cetățeni de până la 45 de ani. Vă atragem, de asemenea, atenția, că avem 5% dintre semnatari care sunt trecuți de 80 de ani! Restul semnatarilor au între 46 și 79 de ani. Mai departe, 18% sunt cetățeni cu studii superioare și posesori de titluri științifice, profesori, profesori gradați, medici, funcționari din domeniul culturii, adică, deși nu-mi place cuvântul, dar este vorba despre "elita" din cultură.

Reporter: Ce ne puteți spune despre semnatarii și potențialii alegători din Diaspora? Cât de importanți sunt aceștia, inclusiv în eventualitatea admiterii lui Boris Nadejdin la alegeri ?

Solomon Ginzburg: Ei sunt foarte importanți pentru noi. Am văzut că s-au format cozi mari în Germania, Georgia, unde rușii de acolo au ieșit să semneze pentru candidatul nostru. Despre Republica Moldova, pe care o iubesc și o respect foarte mult, nu cunosc încă foarte multe informații despre campania de acolo, și nici dacă s-a reușit strângerea de semnături acolo. În Franța, în țările baltice, în țările scandinave am văzut, de asemenea, cozi mari de cetățeni ruși. În plus, aș adăuga aici Serbia și Slovenia.

Reporter: Despre apelul opoziției ruse, care a îndemnat cetățenii ruși să semneze, și eventual, ulterior, să voteze pentru candidatura lui Boris Nadejdin, ce ne-ați putea spune?

Solomon Ginzburg: Vedem acest lucru ca pe unul foarte pozitiv. A apărut un punct de creștere a popularității, dar și a susținerii candidaturii. Desigur, asta ar putea să îngreuneze, din punct de vedere a politicii rusești, procesul de înregistrare a lui Boris. Dar, dacă Kirienko (aluzie la Serghey Kirienko, om apropiat de regimul lui Putin, prim-adjunct al șefului Biroului Executiv Prezidențial al Federației Ruse, cel care este cunoscut în presa rusă drept o figură care ar controla Comisia Electorală Centrală rusă - n.red) și membrii echipei sale vor avea suficient discernământ, ei îl vor înregistra pe Nadejdin, iar dacă nu îl vor înregistra, în primul rând va apărea un punct de creștere și consolidare a opoziției, iar în al doilea rând, brusc, se vor radicaliza protestele!

Reporter: O ultimă întrebare. V-ați confruntat cu anumite incidente legate de procesul de colectare și strângere a semnăturilor, fie în Kalinigrad, fie în alte regiuni?

Solomon Ginzburg: Eu în trecut am lucrat în cadrul instituțiilor locale de stat. Am fost ales de 5 ori deputat local în Duma din Kaliningrad și m-am confruntat cu o astfel de situație în 2016. Înțeleg perfect care pot fi provocările în acest sens. Noi am analizat toate aceste posibile situații, inclusiv așa-zise "conspirații". Am convocat mai multe întâlniri cu experți, activiști civici ș.a.m.d., despre care eu nu am vorbit public, iar apoi, abia după 15 ianuarie, activitatea noastră a căpătat un caracter public, pentru ca oponenții, și nu mă tem să o spun, dușmanii noștri, să aibă mai puțin timp la dispoziție pentru a comite vreo activitate diversionistă împotriva noastră.

În încheiere, trebuie precizat că echipa și staff-ul electoral al candidatului declarat anti-război, Boris Nadejdin, NU a colectat semnături din regiunile ucrainene anexate ilegal, prin ocupație militară de către Rusia lui Putin. Mai mult, nici în Crimeea anexată nu au fost colectate semnături pentru Nadejdin, care a refuzat să includă peninsula ucraineană printre regiunile rusești în care au fost trimise echipe mobile electorale. (sursa: DW)

Vă reamintim că în Rusia vor avea loc alegeri prezidențiale în perioada 15-17 martie 2024. Acestea sunt primele alegeri prezidențiale rusești de la începutul invaziei moscovite genocidare asupra Ucrainei și după modificările aduse Constituției ruse, care au implicat, printre altele, "recalcularea" mandatelor anterioare ale președintelui-dictator în exercițiu Vladimir Putin. Modificările cu pricina i-au permis acestuia să candideze din nou la președinție. Conform majorității experților străini, Putin va falsifica din nou alegerile și se va autoproclama președinte.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.