Ucrainenii vor putea avea mai multe cetățenii, conform unui proiect de lege înaintat de președintele Zelenski Parlamentului ucrainean. Cine sunt cei care vor putea primi cetățenia ucraineană


Ucrainenii vor putea avea mai multe cetățenii, conform unui proiect de lege înaintat de președintele Zelenski Parlamentului ucrainean. Cine sunt cei care vor putea primi cetățenia ucraineană

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni că va înainta un proiect de lege Radei Supreme (Parlamentului), care să le permită ucrainenilor să poată avea mai multe cetățenii. 

"Astăzi prezint Radei Supreme un proiect cheie de lege care va permite adoptarea unor amendamente legislative cuprinzătoare și introducerea cetățeniei multiple", a spus Zelenski într-un discurs video. 

Legea le va permite tuturor etnicilor ucraineni și descendenților lor care trăiesc în străinătate să obțină cetățenia, cu excepția celor care au deja naționalitate rusă, a explicat președintele ucrainean, adăugând că voluntarii străini care luptă alături de armată împotriva invadatorilor ruși vor putea obține și cetățenia ucraineană în conformitate cu legea propusă. De asemenea, prin această lege, cei plecați în străinătate vor putea primi cetățenia țărilor gazdă fără să își abandoneze cetățenia ucraineană.

El a adăugat că legea este "pentru toți cei care simt că a fi în Ucraina înseamnă a fi acasă. Nu ca turiști, ci ca cetățeni. Cetățeni ai unei Ucraine mari, unite, unice".

Totodată, Zelenski a precizat că a semnat, tot în cursul zilei de luni, un decret "cu privire la teritoriile Federației Ruse locuite istoric de ucraineni", în care a cerut Cabinetului său "să elaboreze și să prezinte Consiliului de Securitate și Apărare Națională un plan de acțiune pentru păstrarea identității naționale a ucrainenilor din Rusia, inclusiv pe terenurile locuite istoric de aceștia". 

Planul de acțiune va fi elaborat cu implicarea experților internaționali, cu reprezentanți ai Congresului Mondial ucrainean, cu oameni de știință și cu implicarea publicului larg din Ucraina. Acest decret îi privește pe ucrainenii care locuiesc de sute de ani pe teritoriul regiunilor rusești Belgorod, Bryansk, Krasnodar, Kursk, Rostov și Voronezh.  

Prevederile decretului vor trebui luate în considerare atunci când Ministerul de Externe va elabora "o strategie cuprinzătoare pentru interacțiunea Ucrainei cu comunitatea globală ucraineană", așa cum a dispus președintele Zelenski. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.