Un veritabil model! Marta Kostyuk luptă nu doar pe terenul de tenis, ci și pe frontul informațional contra Kremlinului. Tenismena ucraineană transmite că și-a propus să câștige cât mai multe meciuri importante inclusiv cu scopul de a aminti opiniei publice despre atrocitățile ce se întâmplă în Ucraina: "E o datorie suplimentară pe care o am! Trebuie să urmăresc știrile tot timpul"


Un veritabil model! Marta Kostyuk luptă nu doar pe terenul de tenis, ci și pe frontul informațional contra Kremlinului. Tenismena ucraineană transmite că și-a propus să câștige cât mai multe meciuri importante inclusiv cu scopul de a aminti opiniei publice despre atrocitățile ce se întâmplă în Ucraina: "E o datorie suplimentară pe care o am! Trebuie să urmăresc știrile tot timpul"

Jucătoarea de tenis ucraineană Marta Kostyuk a declarat duminică, într-o conferință de presă, că este important ca tenismenii din Ucraina să continue să câștige meciuri la Australian Open pentru a se asigura că invazia rusească în curs de desfășurare rămâne în atenția publicului. 

Tânăra de 21 de ani a învins-o duminică pe rusoaica Maria Timofeeva cu scorul de 6-2, 6-1 și va juca în faza sferturilor de finală împotriva campioanei de la US Open, Coco Gauff. Iar conaționalele Martei Kostyuk, Elina Svitolina și Dayana Yastremska, vor juca luni în runda a patra a turneului de la Australian Open. 

Cu privire la eforturile întreprinse personal pentru a crește nivelul de conștientizare publică în legătură cu ororile ce se petrec în Ucraina, Marta Kostyuk a precizat că se informează constant, de una singură, despre parcursul războiului și analizează care sunt cele mai eficiente modalități de a expune informațiile publicului larg. 

"Așa cum am mai zis, chiar pare pentru multe persoane că s-a terminat (războiul - n.red.), că s-a întâmplat ceva ieșit din comun, că Ucraina a reușit să nu fie capturată în trei zile. Părea totul precum un miracol și simt că în prezent nu mai pare un miracol, așa că de ce să se mai vorbească despre asta? Sper că fetele vor continua ceea ce fac și să reamintească, pe cât posibil, (despre ororile războiului în curs - n.red.). Am avut o pauză foarte lungă, pentru că mi-am terminat sezonul în Beijing și am revenit abia la Brisbane. Așadar, am fost pe tușă pentru aproximativ trei luni și nu m-am aflat în apropierea jucătoarelor, nu am fost în circuit și nu s-a mai discutat deloc (despre război - n.red), iar când m-am întors mi-am zis «Wow! Toată lumea s-a întors la viața de zi cu zi, ca și cum nimic nu s-a întâmplat niciodată». Și consider că nu este corect. De asemenea, nu e ușor, iar aici vorbesc în numele meu, întrucât, pentru a aduce informații despre ceea ce se întâmplă în Ucraina, trebuie să urmăresc știrile tot timpul și trebuie să știu ce se întâmplă. Nu am pe nimeni care să mă sune din Ucraina și să-mi zică «Bună, Marta! Asta, asta și asta s-a întâmplat azi în Ucraina. Acestea sunt cele mai importante subiecte». Trebuie să trec prin toate informațiile de una singură și să analizez care este cea mai bună modalitate pentru a le prezenta către oameni, pentru ca ei să le înțeleagă în cel mai ușor mod posibil. E o datorie suplimentară pe care o am și pe care alte jucătoare, mă refer la cele din alte țări, nu o au. Iar uneori știrile nu sunt grozave și-ți schimbă complet starea, îți afectează spiritul de luptă. Sunt momente în care chiar ești pe punctul de a ceda, în care îți spui «De ce este lumea astfel și nu altfel?». Dar încerc să cresc prin asta", a zis Marta Kostyuk. 

De asemenea, tenismena clasată pe locul 37 a menționat referitor la capacitatea jucătorilor ucraineni de a continua să facă spectacol pe teren în pofida războiului că demonstrează că "nu există nicio limită în posibilitățile umane de a face față stresului".

"Pentru mine personal, a fost foarte dificil, dar în același timp am crescut foarte mult ca persoană. Lucrurile cele mai neobișnuite care s-au întâmplat m-au ajutat să cresc atât de repede. Dacă nu ar fi existat niciodată un război de-a lungul vieții mele, nu cred că aș fi putut să cresc atât de mult cât am făcut-o în ultimii doi ani. Cred că este vorba despre perspectivă, despre cum gestionezi. Sunt varii lucruri care se întâmplă, dar dacă le iei ca o povară și îți spui «De ce mi se întâmplă mie asta și nu altor persoane?», respectiv te victimizezi... De altfel, cred că e normal, fiecare persoană trecând printr-o asemenea stare din când în când, dar cred că cu cât poți minimaliza mai mult această stare, de a fi o victimă, cu atât e mai ușor să treci prin viață. Și sunt foarte mândră de noi toți, sincer, pentru că nu ne-am pierdut credința și că încă luptăm pentru drepturile noastre și luptăm pentru toată lumea, practic. Cred că asta arată cât de puternici sunt ucrainenii", a mai spus Marta Kostyuk. 

Vedeți video de la minutul 5:55:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.