Când vine vorba despre contracararea amenințării ruse, președintele Poloniei și reprezentanții actualului Guvern de la Varșovia vorbesc pe aceeași voce, chiar dacă provin din formațiuni politice diferite, respectiv opozante. Astfel, atât Guvernul de la Varșovia, cât și președintele Poloniei sunt de acord asupra necesității continuării sprijinirii Ucrainei, a transmis ministrul polonez de Externe pe parcursul celui de-al 54-lea Forum Economic Mondial de la Davos.
Într-un dialog purtat cu presa, ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a precizat că atât Guvernul, cât și președintele țării au în vedere chestiunea menținerii relațiilor reciproce cu Ucraina, respectiv analizează în ce să constea ajutorul destinat țării devastate de război.
"Ne uităm la diferite noi propuneri pentru o cooperare strânsă între Polonia și Ucraina", a spus Sikorski.
"Polonia discută și cu UE pe chestiuni legate de procesul candidaturii Ucrainei, dar și despre aspecte foarte practice pentru a o ajuta în lupta sa împotriva invadatorilor", a mai zis ministrul polonez de Externe.
Amintim că Uniunea Europeană a început anul trecut discuțiile cu Kyivul privind aderarea Ucrainei.
Sikorwski a adăugat că Polonia va întreprinde eforturi pentru ca ajutorul destinat Ucrainei să fie adoptat la summitul UE din data de 1 februarie. Până în prezent, Ungaria a blocat ajutorul financiar pe care UE dorește să-l acorde Ucrainei. (sursa: The First News)
În cadrul unei întâlniri avute marți cu omologul ucrainean la Davos, președintele Poloniei, Andrzej Duda, l-a asigurat pe acesta în legătură cu sprijinul neclintit al Varșoviei pentru Ucraina. De asemenea, Duda și-a exprimat suportul pentru discuțiile viitoare ce vor fi purtate la Kyiv de Volodimir Zelenski cu premierul polonez Donald Tusk.
Duda a mai menționat că a discutat cu Zelenski despre tipurile de sprijin necesare Ucrainei pentru a contracara invazia rusă.
Președintele polonez a spus totodată că NATO ar trebui să depună eforturi suplimentare în ceea ce privește aderarea deplină a Ucrainei.
"Este imposibil în timpul războiului, dar cred că Ucraina ar trebui să primească o invitație de a adera la NATO, care ar genera discuții pe această chestiune în parlamentele naționale individuale ale statelor membre ale Alianței", a spus Duda.
"Acest proces ar trebui să progreseze și este extrem de important pentru moralul apărătorilor Ucrainei", a adăugat Duda.
Întâlnirea a abordat, de asemenea, vizita pe care Donald Tusk este așteptat să o efectueze în Ucraina. Duda i-a transmis lui Zelenski că a vorbit cu noul prim-ministru polonez de mai multe ori despre politica internațională poloneză, inclusiv despre politica privind agresiunea desfășurată de Rusia asupra Ucrainei.
"L-am asigurat pe președintele Volodimir Zelenski că această politică va fi fermă și va fi o politică de sprijin deplin pentru Ucraina, astfel încât să poată intra calm la discuții cu premierul Donald Tusk în doar câteva zile la Kyiv", a precizat Duda. (sursa: The First News)
Iar pe parcursul Micului Dejun Ucrainean desfășurat pe 18 ianuarie la Davis, președintele Poloniei a avertizat că Rusia nu se va rezuma la Ucraina, iar, în cazul în care își va atinge scopul în actualul război, atunci va ataca din nou vizând țări din Europa de Est, Caucaz sau Asia Centrală.
Duda a semnalat că "asistăm la construirea unei coaliții a răului, care nu numai că este favorabilă lui Putin, ci e și gata să ia măsuri și să-și asume riscul de a ruina ordinea globală".
Președintele Poloniei a mai menționat că modelul de securitate pe care toată lumea încerca să-l construiască începând cu sfârșitul Războiului Rece "a fost distrus sub ochii noștri".
"Să ne amintim că Ucraina luptă nu doar pentru propria sa suveranitate, ci apără totodată valorile noastre democratice. Războiul din Ucraina este un război de o mare semnificație simbolică și psihologică. Dacă Putin va birui în Ucraina, ar fi trimite un semnal clar întregii lumi, tuturor susținătorilor săi să-și intensifice acțiunile care vizează în mod direct lumea occidentală", a mai explicat Duda.
Potrivit președintelui polonez, Kremlinul mizează pe oboseala de război la nivelul Europei.
"Moscova este convinsă că timpul e de partea sa și este pregătită să ducă un război de uzură. Speră că Occidentul obosit va începe să-și limiteze sprijinul pentru lupta Ucrainei și va împinge Kyivul să înceapă discuțiile de pace", a spus liderul polonez. .
Prin urmare, Duda a transmis că Occidentul "trebuie să fie pregătit pentru un marș lung, în care să avem grijă de securitatea cetățenilor noștri, să sprijinim Ucraina în lupta sa și să o ajutăm să se reconstruiască inclusiv cu bunurile confiscate de la agresor".
În acest context, Duda a reliefat că pare a fi crucială deblocarea în Congresul SUA a unui sprijin în cuantum de 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, respectiv a 50 de miliarde de euro la nivelul UE.
În legătură cu dezbaterea referitoare la desfășurarea de negocieri de pace între Ucraina și Rusia, Duda a subliniat că, în viziunea sa, lucrurile sunt extrem de clare: ucrainenii trebuie să decidă asupra viitorului lor și niciun alt actor extern nu ar trebui să o facă în numele Ucrainei.
Conform președintelui Andrzej Duda, războiul se va încheia atunci când Rusia se va retrage din toate teritoriile ucrainene pe cadre le-a invadat.
"Orice altă soluție ar însemna victoria Rusiei. Vă rugăm să rețineți acest lucru: Rusia nu se va opri asupra Ucrainei - alte țări din Europa de Est, Caucaz, Asia Centrală ar putea deveni următoarea victimă a Rusiei. Acest lucru este absolut crucial. Dacă Rusia câștigă acest război, va ataca o altă țară. Acest lucru este tipic pentru imperialismul rus: vor ataca din nou și din nou", a avertizat Duda.
Pe cale de consecință, președintele Poloniei a evidențiat că Ucraina ar trebui să câștige acest război, iar Occidentul ar trebui să facă tot posibilul pentru a-i ajuta pe prietenii ucraineni.
"Aceasta este obligația noastră și sper că vom face asta în fiecare zi până când Ucraina va câștiga", a spus Duda. (sursa: Ukrinform)
Nu în cele din urmă, Duda a vorbit despre necesitatea creșterii cooperării europene în domeniul producției de muniții, despre care a precizat că sunt în continuare insuficiente. (sursa: The First News)