Kuleba: "Cred că Putin va duce diverse războaie până va muri. Care e rațiunea în a discuta cu el?". Ministrul ucrainean de Externe compară lupta dusă contra invadatorilor ruși cu combaterea virusurilor și condamnă "oboseala de război": "Nu te poți opri spunând «ne-am săturat să venim cu vaccinuri noi»". Cea mai recentă declarație belicoasă a Kremlinului legitimează și mai mult abordarea Kyivului


Kuleba: "Cred că Putin va duce diverse războaie până va muri. Care e rațiunea în a discuta cu el?". Ministrul ucrainean de Externe compară lupta dusă contra invadatorilor ruși cu combaterea virusurilor și condamnă "oboseala de război": "Nu te poți opri spunând «ne-am săturat să venim cu vaccinuri noi»". Cea mai recentă declarație belicoasă a Kremlinului legitimează și mai mult abordarea Kyivului

În cadrul unei discuții organizate la Davos de Fundația Victor Pinchuk, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat că ordinea mondială este în joc în războiul pe care-l duce Rusia împotriva Ucrainei, motiv pentru care încetarea luptei împotriva agresorului e la fel de imposibilă precum încetarea combaterii virusurilor, respectiv a pandemiilor. 

"Putin a spus clar acum două zile: "Nu vom oferi ceea ce am realizat'. Care e rațiunea în a discuta cu el? Cred că va duce diverse războaie până va muri. Trebuie doar să înțelegem un lucru: noi – nu doar ucrainenii, ci și oamenii care apără anumite reguli – avem o responsabilitate istorică de a câștiga acest război", a zis Kuleba. 

Kuleba a comparat războiul contra invadatorilor ruși cu lupta împotriva pandemiilor, respectiv cu procesul de pregătire pentru a face față noilor virusuri. În opinia ministrului ucrainean, este nepotrivit să vorbim despre oboseală în astfel de cazuri.

"Nu te poți opri din lupta împotriva pandemiei spunând 'ne-am săturat să venim cu vaccinuri noi'. Nu spui 'Asta e! Nu mai fac asta! M-am săturat să arunc banii'. Ceea ce este în joc e viața omenirii, iar ceea ce este în joc în acest război e ordinea mondială așa cum o cunoaștem. Așa că trebuie să continuăm să investim din nou și din nou, pentru că inamicul face același lucru", a subliniat Kuleba. (sursa: AICI)

Cea mai recentă declarație belicoasă și genocidară a Kremlinului conferă un plus de legitimitate, dacă mai era nevoie, abordării ferme a ministrului ucrainean de Externe. Amintim că șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a postat miercuri pe rețeaua Telegram un mesaj cu titlul "De ce este Ucraina periculoasă pentru locuitorii săi", în care expune clar, deschis, concepția genocidar-militaristă a Rusiei privind țara invadată de trupele ruse. 

"Existența Ucrainei este un pericol de moarte pentru ucraineni. Și nu mă refer doar la starea actuală, la regimul politic al banderiștilor. Vorbesc despre orice, absolut orice este Ucraina”, a scris fostul președinte și premier rus pe Telegram.  

Medvedev a spus că prezența unui stat independent pe ceea ce el a descris drept "teritorii istorice ale Rusiei" va fi un motiv permanent pentru ostilitate din partea Moscovei.

"Prin urmare, probabilitatea unei noi lupte va persista la infinit. Aproape întotdeauna", a continuat Medvedev, astfel că există "probabilitate de 100%" a unui nou conflict, indiferent de garanțiile de securitate semnate între Ucraina și Occident.  

"Nici asocierea Ucrainei cu UE, nici măcar intrarea acestei țări artificiale în NATO nu îl va împiedica", a spus Medvedev, adăugând că un astfel de conflict s-ar putea întâmpla în 10 sau 15 ani. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.