Economista-șefă a BERD urgentează Occidentul să sporească sprijinul pentru Ucraina. În caz contrar, Guvernul de la Kyiv "ar putea fi nevoit să recurgă la tiparnița de bani"


Economista-șefă a BERD urgentează Occidentul să sporească sprijinul pentru Ucraina. În caz contrar, Guvernul de la Kyiv "ar putea fi nevoit să recurgă la tiparnița de bani"

Ucraina are nevoie atât de sprijin militar, dar și financiar pentru a preveni situația în care Guvernul de la Kyiv va fi nevoit să recurgă la "tipărirea banilor" pentru a menține economia pe linia de plutire, a declarat economista-șefă a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Beata Javorcik, într-un interviu acordat la Davos.

Javorcik a precizat că situația economică din Ucraina reprezintă o provocare, chiar dacă creșterea economică din 2023 a fost cu puțin sub 5%.

"Riscul major este că, dacă nu vin bani din străinătate, lucrurile s-ar putea, iar Guvernul ar putea fi nevoit să recurgă la tiparniță. (...) Trebuie să sprijinim Ucraina nu numai militar, ci și prin sprijin bugetar", a spus economista. 

Javorcik a adăugat că BERD intenționează să investească între 7,5 și 15 miliarde de euro în economia ucraineană în următorii cinci ani, concentrându-se pe sprijinirea sectorului privat. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.