Polonia, cu ochii în patru pe conservele rusești din Occident. Vizita unei oficiale germane a fost anulată de Senatul polonez pe fondul unor controverse privind legăturile acesteia cu Rusia


Polonia, cu ochii în patru pe conservele rusești din Occident. Vizita unei oficiale germane a fost anulată de Senatul polonez pe fondul unor controverse privind legăturile acesteia cu Rusia

Senatul polonez a anulat vizita planificată a șefei Bundesrat-ului german, Manuela Schwesig, după ce oficiala germană a stârnit controverse pe fondul legăturilor sale anterioare cu Rusia și a sprijinului manifestat pentru proiectul gazoductului Nord Stream 2.

La începutul acestei luni, Schwesig anunța că a fost invitată să efectueze o vizită oficială. Invitația a fost lansată de către Małgorzata Kidawa-Błoński, președintă a Senatului polonez și vicepreședintă a principalului partid din noua coaliția guvernamentală de la Varșovia, Platforma Civică (PO). Vizita urma să aibă loc în perioada 20-23 februarie. 

"Sunt foarte bucuroasă să accept această invitație. Sunt foarte bucuroasă că poporul polonez s-a hotărât asupra unui guvern pro-european", spunea Schwesig la vremea respectivă cu privire la victoria în alegerile parlamentare din Polonia înregistrată de partidele care au format o coaliție guvernamentală cu o abordare mult mai apropiată de Bruxelles în comparație cu fosta coaliție condusă de PiS. 

Confirmarea vizitei Manuelei Schwesig a stârnit controverse, având în vedere legăturile ei anterioare cu Rusia. Schwesig a fost o susținătoare vocală a proiectului Nord Stream 2, conducta prin care Rusia avea în plan să furnizeze gaz în Germania. Proiectul a avut parte de o opoziție puternică din partea Poloniei și Ucrainei. 

De asemenea, a ieșit la iveală că Manuela Schwesig a mai avut o serie de legături cu Rusia, respectiv cu firma rusească Gazprom din domeniul energiei. 

În acest context, fostul partid de guvernământ, PiS, a criticat aspru decizia PO de a o invita la Varșovia pe oficiala germană.  

"Președinta Senatului, Małgorzata Kidawa-Błońska, a invitat-o pe Manuela Schwesig, nașa Nord Stream 2, în Polonia", a declarat Kacper Płażyński, deputat al PiS, în prezent principalul partid de opoziție din Polonia. Partidul PiS (Lege și Justiție) a susținut, în repetate rânduri, că PO reprezintă interesele Germaniei și Rusiei.

"Cine urmează? Schröder", a continuat deputatul PiS, referindu-se la fostul cancelar german cunoscut pentru lobby-ul făcut în numele Rusiei. 

"Sau poate Putin însuși? De necrezut!", a mai zis Kacper Płażyński.

În cele din urmă, în cursul zilei de miercuri, echipa editorială poloneză a radiodifuzorului public german Deutsche Welle a aflat că vizita Manuelei Schwesig a fost anulată în urma controverselor trecute în revistă mai sus. Concret, Biroul de presă al Senatului Poloniei a declarat pentru Deutsche Welle că vizita din februarie a fost anulată. (sursa: Notes from Poland)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.