Cum a fost zidită într-un beci o ediție din 1911 a operelor complete ale lui Eminescu, pentru a fi salvată de furia regimului comunist


Cum a fost zidită într-un beci o ediție din 1911 a operelor complete ale lui Eminescu, pentru a fi salvată de furia regimului comunist

Fiindcă a fost ziua nașterii lui Mihai Eminescu, Fundația Ion Gavrilă Ogoranu prezintă unul dintre exponatele valoroase ale viitorului Muzeu al Rezistenței. Este vorba de una dintre cele mai vânate cărți interzise de regimul comunist instaurat de ocupația sovietică după 1945: Mihai Eminescu, opere complete, ediția 1911 (editată de A.C. Cuza). 

Scoasă din bibliotecile publice, din cele ale școlilor și liceelor, și arsă, această carte era căutată cu furie de cerberii aparatului represiv, iar posesorii ei înfundau pușcăriile regimului pentru deținere de publicații interzise. De aceea, ea constituie astăzi o raritate. 

Exemplarul din colecțiile noastre a aparținut fostului deținut politic Nicolae Popa (foto sus), încarcerat în perioada 1953-1955 pentru așa-numita ”crimă de uneltire împotriva orânduirii comuniste”. În ciuda anchetelor deosebit de dure, el nu a divulgat faptul că zidise în subsolul locuinței mai multe cărți aflate pe lista publicațiilor interzise. 

Exemplarul ne-a fost donat de fiica sa, Marina Popa, căreia îi mulțumim și pe această cale. El va putea fi văzut de publicul larg în viitorul Muzeu al Rezistenței. 

Notă: Puteți susține realizarea Muzeului Rezistenței contribuind în contul IBAN: RO48RNCB0090120742810001, BCR – Sucursala Lipscani, beneficiar – Fundația Ion Gavrilă Ogoranu, CIF 28081579, sau în contul Revolut aferent nr de telefon +40722749249, cu mențiunea “contribuție pentru Muzeul Rezistenței”. 

Pentru orice detalii: Tel 0722749249 / e-mail: [email protected].

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.