Invitat luni seară într-o emisiune la Antena 3, premierul României, Marcel Ciolacu, le-a oferit asigurări fermierilor care protestează de câteva zile că cerealele ucrainene nu se vând în țara noastră, ci doar o tranzitează.
Ciolacu: Nicio grână nu se vinde din Ucraina pe teritoriul României. Dacă s-ar fi vândut, am fi știut.
Moderator: Nu se mai vinde.
Ciolacu: Și pe timpul domnului prim-ministru Nicolae Ciucă a existat o interdicție de șase luni, convenită de UE. Pe urmă, eu direct am negociat cu prim-ministrul Ucrainei sistemul de licențiere acceptat și pe urmă luat ca model în restul Europei. A fost luat ca model și de Bulgaria, acum se pare că și de Polonia. Nu va fi nicio grână care va intra în tranzit să fie lăsată pe teritoriul României. E exclus acest lucru. Dar piața a fost perturbată atunci, imediat după izbucnirea războiului. 34 de milioane de tone au tranzitat România. Dacă fiecare camion ar fi lăsat un sfert din marfă, n-am avea unde să stăm de atâta grâne. Deci e o aberație. Cu adevărat trebuie să fim atenți să nu se întâmple acest lucru.
Pe parcursul emisiunii, Marcel Ciolacu a reliefat că România va continua să sprijine Ucraina, "mai ales în zona de a fi sustenabilă economic intern". Acesta a avertizat că o victorie a Rusiei în Ucraina i-ar pune în pericol pe românii din Republica Moldova. Mai mult, Ciolacu a evidențiat că România are datoria morală de a ajuta poporul ucrainean, pe care l-a descris drept un popor prieten, respectiv a adăugat că statul român trebuie să intervină pentru ca fermierii să nu mai resimtă disconfortul generat de tranzitarea cerealelor ucrainene pe teritoriul țării noastre.
Moderator: Știm foarte bine că modul în care evoluează lucrurile în Ucraina nu sunt, desigur, pe măsura așteptărilor lui Putin, dar pe de altă parte Ucraina nu mai beneficiază de sprijin din partea SUA, de ajutor pentru acest război. Aceasta e una dintre cele mai importante știri. Iar în această clipă vedem că președintele Zelenski tot vorbește despre necesitatea unui plan de pace. Realizează că acest război nu mai poate dura la nesfârșit, iar asta avantajează în mod evident Rusia. Cum vedeți această situație care e aici lângă noi și care e foarte importantă pentru noi?
Ciolacu: Este evident că nici președintele Zelenski, nici dictatorul Putin nu vor să cedeze, pentru că vor pierde intern în primul rând. Suntem într-o zonă a unui război rece. Niciuna dintre părți nu atacă mai mult. E un război de uzură. În schimb, am văzut ce a făcut statul român și ministrul Apărării român. A semnat împreună cu ministrul Apărării din Turcia și ministrul Apărării din Bulgaria deminarea Mării Negre. Văd ce face ministrul Transporturilor din România, care pune în valoare, și veți vedea în lunile următoare, și mai mult portul Constanța, fiindcă e evident că portul Odesa, pe o perioadă îndelungată, nu va mai funcționa. Asta e treaba Guvernului României, a miniștrilor din Guvernul României, să ne securizăm portul Constanța. Mai ales după ce am intrat în Schengen maritim, a devenit poarta principală și a Asiei și a Orientului către UE. Și trebuie să valorificăm cât mai mult acest lucru. Am ajutat Ucraina și o vom ajuta în continuare, mai ales în zona de a fi sustenabilă economic intern, prin vânzarea grânelor nu pe teritoriul României, ci în Maghreb, unde tradițional vindea Ucraina, respectiv în alte țări din UE care nu aveau agricultura dezvoltată ca în România. Sunt îndreptățiți să fie ajutați. Acel popor a fost atacat incorect, ilegal de o forță străină. Aproape un sfert din țară le-a fost ocupat cu forța. Dacă acest precedent s-ar duce, iar Rusia ar câștiga, până să ajungă în România să nu uităm că există Republica Moldova. Ce ar face România dacă românii noștri din Republica Moldova ar fi atacați de către Rusia?
Moderator: Ce ar face?
Ciolacu: Avem o datorie morală în acest moment de a susține Ucraina. Nu spun că trebuie să participăm pe front. Nu spun că trebuie să alimentăm războiul din Ucraina, ci să ajutăm un popor prieten. Le mor copiii, aproape jumătate din populație a fugit din țară, mor sute de mii de ucraineni să-și apere țara. Să le refuz un ajutor de a fi sustenabili singuri economic?! România ajută multidimensional Ucraina, pe toate palierele și e corect să o facem. Cu toții credem în Dumnezeu! Ucraina e o țară ortodoxă! Trebuie să ținem cont de lucrurile acestea. Nu putem fi lipsiți de empatie față de un popor și o țară atacată total ilegal. Ne creează un disconfort? Da. Statul trebuie să intervină pentru ca fermierii să nu mai aibă acest disconfort. Trebuie ca împreună, prin dialog cu fermierii, cu transportatorii să vizăm să nu se mai acumuleze această frustrare. Dar ucrainenii nu sunt dușmanii noștri. Sunt niște vecini și avem cea mai lungă frontieră cu Ucraina, de 650 de kilometri. Sunt niște vecini aflați la necaz.
Moderator: Din informațiile pe care le aveți, credeți că acest război se va încheia anul acesta?
Ciolacu: Nu, cu certitudine nu. E un război care va mai dura.
Vedeți video de la minutul 8:40 și de la minutul 55: