O analiză Reuters arată că anumite organisme militare chinezești, institute de stat de cercetare în domeniul inteligenței artificiale și universități din China au reușit să importe, în ultimul an, semiconductori Nvidia, al căror export în China este interzis. Unitățile de procesare grafică care sunt construite de Nvidia sunt considerate ca fiind cu mult superioare produselor rivale pentru lucrul în inteligența artificială, deoarece pot procesa mai eficient cantitățile uriașe de date necesare pentru sarcinile de învățare automată, motiv pentru care sunt dorite foarte mult de China.
Beijingul nu a scos în afara legii cumpărarea sau vânzarea de semiconductori americani de vârf, astfel că documentele de licitație sunt disponibile public, arătând că zeci de entități chinezești au achiziționat cipuri Nvidia de când au fost impuse restricții. Printre semiconductorii importați se numără cipul A100 și H100, mai puternic, al căror export în China și Hong Kong a fost interzis în septembrie 2022, precum și cipurile mai lente A800 și H800 - dezvoltate de Nvidia pentru piața chineză - care au fost la rândul lor interzise în octombrie 2023.
Cererea pentru cipuri Nvidia interzise arată lipsa unor produse chineze cu performanțe comparabile, în pofida dezvoltării produselor rivale ale Huawei și ale altor producători chinezi din industria semiconductorilor.
Printre cumpărători se numără Institutul de Tehnologie Harbin și Universitatea de Știință și Tehnologie Electronică, universități de elită supuse restricțiilor de export după ce au fost acuzate de implicare în chestiunile militare, respectiv de afiliere la un organism militar aflat în contradicție cu interesele naționale ale SUA.
Licitațiile publicate luna trecută arată, de asemenea, că și Universitatea Tsinghua a importat cipuri Nvidia, alături de un laborator condus de Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației și o entitate fără nume a Armatei Populare de Eliberare, cu sediul în orașul Wuxi, provincia Jiangsu, conform informațiilor despre licitații dintr-o bază de date militară.
Însă nici Nvidia, nici comercianții cu amănuntul aprobați de companie nu se numără printre furnizorii de identificare pentru instituțiile din China, astfel că nu este clar cum și-au furnizat cipurile interzise către export de SUA.
Nvidia a spus că respectă toate cele legi care privesc controlul exporturilor și solicită si clienților săi să facă același lucru.
"Dacă aflăm că un client a făcut o revânzare ilegală unor terți, vom lua măsuri imediate și adecvate", a spus un purtător de cuvânt al companiei pentru Reuters. (sursa: Reuters)