SUA și aliații au efectuat un atac aerian masiv asupra obiectivelor Houthi din Yemen. Joe Biden: "E o acțiune defensivă! Nu voi ezita să direcționez măsuri suplimentare pentru a ne proteja poporul și libera circulație a comerțului internațional!"


  • ACP
  • Jan 12, 2024 18:38
  • 856
SUA și aliații au efectuat un atac aerian masiv asupra obiectivelor Houthi din Yemen. Joe Biden: "E o acțiune defensivă! Nu voi ezita să direcționez măsuri suplimentare pentru a ne proteja poporul și libera circulație a comerțului internațional!"

SUA, împreună cu Marea Britanie și alte țări aliate au efectuat o serie de lovituri militare asupra mai multor obiective din Yemen, controlate de rebelii Houthi, ca urmare a unei perioade în care aceștia au atacat repetat cu rachete, drone și echipe de asalt navele comerciale din zona rutei comerciale maritime care trece prin Marea Roșie și Golful Aden.  

Loviturile armatei americane și ale Australiei, Bahrainului, Canadei, și Olandei asupra obiectivelor militare Houthi au fost lansate de pe avioane, nave și cel puțin un submarin, cu scopul de a "proteja navele maritime americane și internaționale și de a degrada capacitățile (de luptă ale rebelilor - n.red.) Houthi", conform declarațiilor unui înalt oficial american.  

Loviturile au vizat în special zonele de lansare pentru drone, rachete de croazieră și balistice, dar și stațiile radar și facilități de depozitare, care sunt situate în zone unde nu a fost semnalată prezența civililor. 

Președintele Joe Biden a oferit ulterior o declarație în care a descris loviturile drept "acțiune defensivă" și a spus că "nu va ezita să direcționeze măsuri suplimentare pentru a ne proteja poporul și libera circulație a comerțului internațional, dacă este necesar".  

"Aceste atacuri (din partea Houthi - n.red.) au pus în pericol personalul american, marinarii civili și partenerii noștri, au pus în pericol comerțul și au amenințat libertatea navigației. Peste 50 de națiuni au fost afectate în 27 de atacuri asupra transportului comercial internațional. Echipaje din peste 20 de țări au fost amenințate sau luate ostatice în acte de piraterie. Peste 2.000 de nave au fost forțate să devieze mii de mile pentru a evita Marea Roșie – ceea ce poate cauza săptămâni de întârzieri în timpul de livrare a produselor. Iar pe 9 ianuarie, Houthis au lansat cel mai mare atac de până acum, vizând direct navele americane", a mai spus președintele american.

Statele Unite și mai multe țări aliate emiseseră pe 3 decembrie un avertisment împotriva Houthi, cerând încetarea atacurilor și avertizându-i împotriva altor incidente, iar a doua zi, un oficial înalt al administrației Biden a precizat pentru presă că "nu vor mai emite un alt avertisment" pentru rebeli.  

Asta nu i-a oprit pe rebeli să lanseze un atac masiv după câteva zile în zona de operare a navelor comerciale, împotriva navelor americane și britanice, determinându-le să doboare 18 drone de atac, două rachete de croazieră antinavă și o rachetă balistică.  

Joi, cu puțin timp înainte de atacul Statelor Unite și al țărilor aliate, liderul Houthi Abdel Malik a declarat într-un discurs televizat că "orice atac american nu va rămâne fără răspuns". "Răspunsul (forțelor Houthi) va fi mai mare decât atacul care a fost efectuat cu 20 de drone și un număr de rachete", a mai zis liderul Houthi, referindu-se la atacul de miercuri, când dronele și rachetele Houthi au lansat cel mai mare atac împotriva navelor americane și britanice. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.