Protestele legitime ale fermierilor continuă și în cursul zilei de vineri, 12 ianuarie, însă, din păcate, o parte dintre acestea au început să fie deturnate într-o direcție favorabilă Moscovei. Mai mulți fermieri circulă vineri în coloană cu tractoarele pe șoseaua de centură a Sucevei, unul dintre aceștia anunțând, pe parcursul unei transmisiuni în direct pe Tik Tok, că au intenția de a bloca sau cel puțin de a îngreuna tranzitul camioanelor care transportă cereale din Ucraina. Fermierul cu pricina, Petrea Rusu, mai spune pe parcursul aceleiași transmisiuni în direct că vămile ar trebui blocate de transportatorii și fermierii care protestează.
Mai mult, așa cum veți vedea în cele ce urmează, fermierul Petrea Rusu se pretează la a face o serie de afirmații geopolitice într-o optică favorabilă propagandei rusești.
Video de la minutul 01:05: Este important să-i sprijinim pe ucraineni împotriva rușilor? Eu nu știu dacă e atâta de important. Eu cred că mai important este să ne protejăm noi țara și pământul și glia și tot ce înseamnă, nu ucrainenii. Război? Ăla nu e război între Ucraina și... Ăla e război între Rusia și America.
Video de la minutul 03:20: Ucraina e prioritatea americanilor. Americanii dețin o bună parte din Ucraina. Normal că ei trebuie să-și vândă cerealele, să le care pe undeva.
Video de la minutul 03:45: De ce să nu mergem încet? Trebuie să mergem încet ca să putem să îngreunăm tot ce înseamnă camioane ce transportă cereale din Ucraina.
Video de la minutul 07:33: Vămile trebuie blocate? Normal că trebuie blocate!
Fiind un an electoral încărcat, la care se adaugă războiul dus de Rusia în imediata apropiere a României, împotriva Ucrainei, respectiv hibrid contra Republicii Moldova, dar și o crasă ignoranță la nivelul guvernării USL, era de așteptat ca Moscova să căpușeze astfel de mișcări legitime de protest. Vom prezenta în cele ce urmează o parte dintre revendicările fermierilor, ale căror nemulțumiri sunt speculate deja geopolitic.
Conform publicației Agrointel.ro, care a detaliat pe larg situația, o parte dintre revendicări sunt următoarele:
- Creșterea prețurilor și a taxelor
- Obligativitatea de a înmatricula toate utilajele și de a le supune inspecțiilor tehnice periodice (ITP) îi revoltă pe protestatari. Protestatarii reclamă că obligativitatea inspecției tehnice periodice este "un jaf național din banii noștri" atât timp cât aceasta nu este făcută faptic, ci doar se eliberează un document printat, conform cu producătorul.
- Fermierii doresc echivalarea categoriei B cu TR şi categoriei B1 cu TR1. Obligativitatea înmatriculării și nu a înregistrării la primărie cu carte de identitate este considerată o măsură abuzivă, atât timp cât se poate înregistra cu factură de proveniență.
- O altă nemulțumire a acestora ține de disfuncționalitățile care apar în sistemul de acordare și plată al subvențiilor, care ajung în conturile fermierilor cu întârziere.
O altă problemă sesizată de fermieri este faptul că subvențiile intră cu greu, marii fermieri fiind lăsați ultimii când vine vorba despre încasarea banilor.
"Subvențiile se dau prioritar celor cu un hectar, două, trei. Noi, fermieri cu suprafețe mai mari întotdeauna luăm ultimii, suntem ținuți pe loc, suntem trimiși la bănci și ne jupoaie și băncile, și statul… Dacă eu am de dat statului 10.000 de lei, îmi pune majorări de 300%, dacă statul trebuie să-mi dea mie niște bani, când îi vine ni-i dă, fără niciun fel de dobândă, de majorare. Adică aceste lucruri trebuie făcute egale pentru toată lumea. Și la zootehnie avem o grămadă de carențe, de măsuri cerute. Sunt sectoare cu carențe, care nu acoperă producția internă, neacoperind producția internă devii vulnerabil. Am ajuns o țară doar de import", a declarat fermierul Dănuț Andruș pentru publicația Agrointel.ro.
Agrointel.ro mai notează faptul că o mare parte dintre fermele din România sunt în prag de faliment după ce datoriile către furnizori s-au acumulat anul trecut pe fondul pierderilor provocate de secetă, a costurilor de producție majorate și a prețurilor scăzute la produsele agricole. Fermierii sperau ca începutul anului să aducă măsurile anunțate menite să îi salveze: creditele cu dobândă scăzută, plata integrală a subvențiilor APIA, ajutorul pentru crescătorii de animale și subvenția de 100 de euro la hectar pentru culturile de toamnă. Până la acest moment, însă, nu există niciun proiect de act normativ pentru implementarea noilor măsuri promise de Guvern.