Ministrul italian al Apărării dă curs propagandei rusești, spunând că a venit vremea ca Ucraina să soluționeze diplomatic conflictul cu Rusia


Ministrul italian al Apărării dă curs propagandei rusești, spunând că a venit vremea ca Ucraina să soluționeze diplomatic conflictul cu Rusia

Dând curs propagandei rusești potrivit căreia Kremlinul ar fi interesat de negocieri reale de pace, ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a declarat miercuri, 10 ianuarie, că a sosit vremea ca diplomația să fie cea care pavează calea păcii între Rusia și Ucraina. Acesta a adăugat că sprijinul ferm occidental destinat Kyivului a fost crucial pentru a asigura negocieri solide. 

Guido Crosetto a precizat despre contraofensiva ucraineană din 2023 că nu a produs rezultatul dorit, respectiv că situația militară trebuie privită cu realism.

"Din această perspectivă... s-ar părea că a venit timpul pentru o diplomație incisivă, alături de sprijinul militar, pentru că există o serie de semnale importante care vin din ambele părți", a spus Crosetto.

Rusia și-a arătat treptat disponibilitatea de a negocia și de a-și proteja economia, în timp ce poziția Ucrainei pare mai puțin intransigentă decât înainte, a continuat ministrul italian. 

"În Ucraina, frontul intern pare să nu mai fie la fel de unit ca în trecut în susținerea politicii președintelui Zelenski, evidențiind unele divergențe în discursul politic", a menționat Crosetto în acest sens. 

"Toate acestea trebuie luate în considerare pe drumul către negocieri pentru oprirea conflictului și a procesului ulterior de normalizare a relațiilor, nu doar ale Rusiei cu Ucraina, ci și cu țările occidentale", a mai zis Crosetto. 

Rusia a transmis că este pregătită să poarte discuții de pace dacă Ucraina ține cont de "noile realități", ceea ce ar presupune concesii teritoriale din partea Kyivului. 

Pe de altă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins orice teză potrivit căreia Moscova este interesată de discuții, declarând luna aceasta pentru The Economist că Rusia ar fi de acord cu o pauză a ostilităților doar în cazul în care ar avea nevoie de un răgaz pentru a-și reface armata. (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.