Conform Bloomberg, în discuțiile informale purtate cu premierul maghiar Viktor Orban, prim-ministra italiană Giorgia Meloni a încercat să-l convingă pe șeful Guvernului de la Budapesta să nu mai obstrucționeze sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina.
În decembrie 2023, Orban și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca la un summit al UE un sprijin de 50 de miliarde de euro destinat Ucrainei. În prezent, Bruxelles-ul este în căutarea unor opțiuni de a debloca sprijinul pe parcursul unui summit convocat de urgență pentru data de 1 februarie. Se caută inclusiv mecanisme prin care ar putea fi ocolită Ungaria.
Potrivit surselor Bloomberg, Meloni i-a făcut lui Viktor Orban o propunere pentru a-și schimba poziția față de Ucraina. Concret, partidul premierului maghiar, Fidesz, ar urma să fie primit în cadrul blocului european ECR (Conservatorii și Reformiștii Europeni), condus de Giorgia Meloni. Astfel, Fidesz s-ar alătura, printre altele, partidului de guvernământ italian Fratelli d'Italia, respectiv partidului PiS (Lege și Justiție) din Polonia. Concretizarea acestei propuneri ar consolida ECR înaintea alegerilor europarlamentare din vară.
Discuțiile au avut loc la diferite niveluri, dar încă nu s-a luat o decizie.
Potrivit surselor familiare cu negocierile, Meloni a încercat să-l convingă pe Orban să-și schimbe și atitudinea față de aspirațiile Ucrainei de a adera la UE, respectiv să reseteze relațiile cu Kyivul ca o condiție pentru aderarea Fidesz la Partidul ECR.
Interesul Giorgiei Meloni este de a consolida reprezentarea ECR în noul Parlament European pe fondul unei creșteri generale a scorurilor partidelor de dreapta. Grupul ECR are în prezent 62 de europarlamentari, respectiv 8,26%. ECR va concura cu extrema dreaptă reunită în cadrul grupului Identitate și Democrație, precum și cu Partidul Popular European, formațiune de centru-dreapta din care Fidesz a plecat în 2021.
De altfel, negocierile în cauză scot în relief ambițiile Giorgiei Meloni în planul politicii externe, prim-ministra Italiei încercând să joace rolul unei influente mediatoare în cadrul Uniunii Europene.
Amintim că, în cadrul unei reuniuni a Consiliului European din luna decembrie 2023, Viktor Orban a refuzat alocarea a 50 de miliarde de euro din bugetul UE pentru sprijinirea Ucrainei. Ulterior, a apărut informația potrivit căreia UE pregătește un mecanism de rezervă pentru a oferi Ucrainei până la 20 de miliarde de euro, ceea ce va permite ocolirea dreptului de veto al Ungariei.