Președintele Estoniei cere ca Ucrainei să i se permită să folosească armele occidentale asupra țintelor de pe teritoriul Rusiei și anunță un sprijin financiar mai mult decât notabil pentru forțele ucrainene. Răspunsul dat unor lideri occidentali care iau în calcul varianta încetării focului: "Va fi pace când Ucraina va câștiga războiul!"


Președintele Estoniei cere ca Ucrainei să i se permită să folosească armele occidentale asupra țintelor de pe teritoriul Rusiei și anunță un sprijin financiar mai mult decât notabil pentru forțele ucrainene. Răspunsul dat unor lideri occidentali care iau în calcul varianta încetării focului: "Va fi pace când Ucraina va câștiga războiul!"

Președintele Estoniei, Alar Karis, a reliefat joi că Ucrainei trebuie să i se permită să lovească teritoriul Rusiei folosind armele furnizate de Occident, fără constrângeri care să limiteze forțele Ucrainei la atacuri asupra teritoriilor ucrainene ocupate de ruși.

Una dintre condițiile impuse de Occident pentru ca armele occidentale să fie furnizate Ucrainei a fost ca forțele ucrainene să nu le utilizeze împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei, ci doar asupra teritoriilor ucrainene ocupate de ruși. Abordarea cu pricina limitează în mod semnificativ trupele ucrainene, deoarece acestea, de pildă, nu pot distruge cu rapiditate lansatoarele de rachete rusești care bombardează Harkiv în fiecare zi. 

"Oferindu-ne sprijinul, nu ar trebui să împiedicăm distrugerea instalațiilor de pe teritoriul agresorului, pentru a încetini astfel înaintarea trupelor ruse. Prin urmare, nu ar trebui să existe restricționări asupra armelor care sunt transferate în Ucraina", a reliefat Alar Karis.

Președintele Estoniei a mai menționat că țara sa va oferi Ucrainei, până în 2027, un sprijin în cuantum de 1,2 miliarde de euro. Acest sprijin este semnificativ, ținând cont că Estonia are o populație de doar 1,3 milioane de persoane. 

"Îi încurajăm pe toți ceilalți să ofere Ucrainei cât mai mult sprijin până când Rusia oprește războiul", a zis Karis. (sursa: Euromaidan Press)

"Ucraina are nevoie de arme mai multe și mai performante. Capacitatea industriei militare a UE trebuie crescută, astfel încât Ucraina să primească ceea ce are nevoie, nu mâine, ci astăzi", a mai reliefat Karis.

Contribuțiile Estoniei pentru apărarea Ucrainei s-au ridicat la aproximativ 500 de milioane de euro de la începutul războiului la scară largă, ceea ce reprezintă aproximativ 1,4% din PIB-ul țării.

În următorii patru ani, Estonia s-a angajat să aloce 0,25% din PIB pentru asistența militară destinată Kyivului. 

Karis a mai menționat că țara sa are planuri concrete pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei, adăugând că ar fi corect să se folosească fonduri rusești înghețate în acest scop.

În luna noiembrie a anului trecut, o comisie parlamentară estonă a aprobat un proiect de lege guvernamental ce vizează folosirea activelor rusești înghețate pentru a finanța Ucraina. Documentul mai trebuie să fie aprobat de majoritatea din Parlament, respectiv semnat de președinte.

Karis a mai dezvăluit că subiectul încetării focului este abordat în cadrul întâlnirilor informale dintre aliații occidentali pentru a "testa starea de spirit". În acest context, președintele Estoniei a promis că poziția țării sale va rămâne neschimbată: "Va fi pace când Ucraina va câștiga războiul!". (sursa: Kyiv Independent)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.