A fost găsit mort în stradă după ce a îndrăznit să iasă puțin din tiparele propagandei de stat. Jurnalistul rus Alexandr Rîbin, ucis de Kremlin pentru că pregătea unele materiale critice despre situația din Mariupolul ocupat


A fost găsit mort în stradă după ce a îndrăznit să iasă puțin din tiparele propagandei de stat. Jurnalistul rus Alexandr Rîbin, ucis de Kremlin pentru că pregătea unele materiale critice despre situația din Mariupolul ocupat

Pe zi ce trece, criminalul Putin se transformă într-o copie fidelă a dictatorului Iosif Stalin. Sociopatul de la Kremlin ar fi ordonat uciderea lui Alexandr Rîbin, propagandist rus pro-Kremlin, cel care a fost recent în Mariupolul ocupat, de unde ar fi promis că va reveni cu materiale despre situația degradantă și insuportabilă din orașul pe care rușii încearcă din răsputeri să-l cosmetizeze. 

Totuși, măsurile ocupanților ruși nu sunt decât niște paliative: în realitate, Mariupolul însumează un număr imens de ruine, rezultat al necruțătoarelor bombardamente rusești, dar și unele clădiri centrale restaurate de ochii lumii. Dezastrul rusesc este vizibil și de pe lună, numai dacă ești complet orb nu ai putea să-l vezi. 

Situația strigătoare la cer din Mariupolul ocupat l-a cutremurat, cel mai probabil, până și pe Alexandr Rîbin (foto sus), jurnalistul pro-Kremlin, care a vizitat orașul și care pregătea unele materiale despre situația de acolo. Deși nici nu avea de gând să critice ocupația rusă sau pe stăpânul său Putin, Rîbin dorea să aducă în discuție anumite nereguli care au loc în legătură cu muncitorii tadjici, turkmeni, oseți, uzbeci, dar și cu alți cetățeni străini din spațiul post-sovietic folosiți de Rusia ca forță de muncă ieftină în așa-zisa ”restaurare” a Mariupolului. 

Nu a fost să fie, cel mai probabil, Rîbin fiind lichidat preventiv de către Kremlin, care a decis că nu va mai tolera nici cea mai mică critică, oricât de atent formulată ar fi aceasta. Dacă vreți, situația din Rusia a început să semene tot mai mult cu anii 30 din URSS, adică cu anii stalinismului exacerbat și paroxistic. 

Rîbin a apărut ultima dată în direct pe 30 decembrie, la Mariupol, și nu într-un loc oarecare din oraș, ci chiar lângă ruinele Teatrului Dramatic, bombardat și distrus în întregime de trupele rusești de ocupație – detalii AICI.  

În timpul live-ului, jurnalistul rus a recunoscut că în oraș nu exista o atmosferă de Crăciun și de Anul Nou după bombardamente (repetăm: bombardamente rusești) și a făcut trimiteri la corupția omniprezentă în sectorul construcțiilor din oraș, scrie prufy.ru – detalii AICI.  

Cadavrul jurnalistului a fost găsit sâmbătă, 6 ianuarie, în apropierea unei parcări din cartierul Krasnosulinsky din Rostov. ,,Nu au fost detectate semne de moarte criminală”, au scris cei de la Rostov.aif.ru, cu referire la rezultatele preliminare ale anchetei Comitetului de Investigații pentru regiunea Rostov – detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.