Sentință sălbatică a ”justiției” iraniene: o femeie a primit 74 de lovituri de bici pentru simplul motiv că s-a afișat public cu capul descoperit, fără voalul musulman


  • ACP
  • Jan 8, 2024 11:30
  • 1363
Sentință sălbatică a ”justiției” iraniene: o femeie a primit 74 de lovituri de bici pentru simplul motiv că s-a afișat public cu capul descoperit, fără voalul musulman

O femeie din Teheran a fost biciuită, duminică, de 74 de ori, totodată primind o amendă considerabilă, acestea fiind pedepsele alocate de regimul iranian pentru o așa-zisă „încălcare a moralei publice”

Site-ul web al așa-zisei justiții – Mizan Online – a comunicat, sâmbătă seara, că „acuzata Roya Heshmati a încurajat permisivitatea, apărând în mod rușinos în mai multe locuri publice aglomerate din Teheran”. Mai exact, femeia a ales să se afișeze cu capul descoperit, fără voalul musulman. 

„Pedeapsa ei de 74 de lovituri de bici a fost executată în conformitate cu legea statului și sharia, pentru încălcarea moralei publice”, se precizează în comunicatul oficial. 

281110_187
(Roya Heshmati)

Amenda care s-a adăugat pedepsei cu biciuirea (pentru „nepurtarea voalului musulman în public”) este 12 milioane de riali (aproximativ 25 de dolari), conform celor spuse de avocatul Mazir Tatai, avocatul victimei – Roya Heshmati. 

Site-ul Mizan Online merge mai departe cu absurdul, acuzând-o pe victima autorităților iraniene că ar fi umblat cu capul descoperit la îndemnul companiei străine pentru care lucrează, în schimbul primirii a trei zile libere de la serviciu. 

281111_673
(Roya Heshmati)

Grupul Hengaw pentru apararea drepturilor kurzilor a identificat-o pe Heshmati drept o femeie de 33 de ani de origine kurdă, care a fost arestată în aprilie „pentru că a publicat pe rețelele de socializare mai multe fotografii in care nu purta batic”, așa cum a declarat avocatul ei, Maziar Tatai, pentru cotidianul reformist Shargh. 

Toate femeile din Iran sunt obligat să iși acopere gâtul și capul, conform unei legi impuse la scurt timp după Revoluția Islamică din 1979.

În ultima perioadă, autoritățile iraniene au dispus din ce în ce mai multe măsuri împotriva celor care sfidează regulile, după ce practica descoperirii capului a devenit mai frecventă în timpul protestelor antiguvernamentale care au început la sfârșitul anului 2022. Aceste proteste au fost declanșate de moartea (septembrie 2022) victimei Mahsa Amini, o femeie kurdă de 22 de ani, arestată pentru o presupusă încălcare a codului vestimentar strict al femeilor din Republica Islamică. În timpul protestelor, demonstrantele au încălcat codul vestimentar, dându-și jos baticele sau chiar arzându-le în public, fapt considerat de regim drept o gravă ofensa împotrivă moralei islamice șiite.

Oficialii au instalat camere de supraveghere în locurile publice pentru a monitoriza încălcările legii islamice și au închis afacerile descoperite că au încălcat regulile, cum a fost în cazul unei librarii din Teheran, închisă pentru că a lăsat femeile să intre cu capul neacoperit. 

De ceva timp, parlamentul iranian are în discuție un proiect de lege pentru înăsprirea pedepselor împotriva celor care ar încălca codul vestimentar impus de ayatollahii criminali – detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.