Alertă de securitate în Norvegia: O parte dintre migranții trimiși de Rusia, inclusiv pe biciclete, au primit misiuni de spionaj


Alertă de securitate în Norvegia: O parte dintre migranții trimiși de Rusia, inclusiv pe biciclete, au primit misiuni de spionaj

O parte dintre migranții care au călătorit din Rusia în Norvegia prin punctul de trecere a frontierei Storskog în 2015 au primit misiuni de la serviciile secrete străine, a declarat Atle Tangen, șef al departamentului de contrainformații din cadrul Serviciului de Securitate al Poliției Norvegiene (PST).

"Am descoperit că serviciile străine trimiteau oameni în misiuni (de spionaj - n.red.), a spus Tangen.

Tangen a confirmat pentru NRK (compania de radiodifuziune a Guvernului norvegian) că PST nu furnizase anterior aceste informații în spațiul public. Pe de altă parte, Tangen nu a precizat ce s-a întâmplat cu spionii care au fost demascați.

"Acești oameni au fost abordați în diverse moduri. Nu vreau să spun nimic referitor la naționalitatea lor", a declarat șeful departamentului de contrainformații din cadrul Serviciului de Securitate al Poliției Norvegiene.

Tangen a menționat că nu va ar cataloga drept "spioni" oamenii care au fost expuși, deoarece nu erau agenți de informații în sensul obișnuit al cuvântului, ci oameni care au fost forțați să îndeplinească misiuni de către serviciile de informații prin înșelăciune sau amenințări.

"Operațiunile ilegale ale serviciilor împotriva refugiaților sunt încă în desfășurare, precum și recrutarea refugiaților care se îndreaptă spre Norvegia cu scopul de a-i forța să efectueze operațiuni ilegale. Din acest motiv, nu putem oferi mai multe detalii în acest moment", a adăugat Tangen.

În 2015, în fiecare săptămână, sute de solicitanți de azil din Siria, Afganistan, Irak și alte țări au fost trimiși de Rusia, pe biciclete, până la granița norvegiană. (sursa: AICI)

Sursa foto deschidere: ABC News

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.