Ministrul polonez de Externe a răbufnit: "«Oboseala de război» crește în țările europene?! Nu înțeleg această frază! Doar ucrainenii au acest drept!". Răspunsul dat celor care consideră că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii: "Chiar consideră că Putin poate fi mulțumit cu asta?! Istoria arată că în astfel de cazuri pofta crește mâncând"


Ministrul polonez de Externe a răbufnit: "«Oboseala de război» crește în țările europene?! Nu înțeleg această frază! Doar ucrainenii au acest drept!". Răspunsul dat celor care consideră că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii: "Chiar consideră că Putin poate fi mulțumit cu asta?! Istoria arată că în astfel de cazuri pofta crește mâncând"

Ministrul de Externe al Poloniei, Radosław Sikorski, a publicat joi, 4 ianuarie, o amplă declarație pe Facebook, pe parcursul căreia critică ceea ce adesea este descrisă în presă drept "oboseala de război" în rândul cetățenilor țărilor europene. În acest context, Sikorski a atras atenția că "doar ucrainenii au dreptul să se sature de război".

De asemenea, Sikorski a demontat abordarea unor exponenți din țările europene care consideră că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii, respectiv celor care cred că un ajutor sporit acordat forțelor Kyivului ar duce la "escaladarea conflictului". În privința cedării unor teritorii, înaltul oficial polonez a avertizat că Vladimir Putin nu se va mulțumi doar cu atât și va continua să-și seteze și să încerce să concretizeze noi și noi obiective imperialiste. 

 "În țările coaliției care sprijină Ucraina, se aud uneori voci că ajutorul ar trebui acordat cu atenție pentru a nu duce la «escaladarea conflictului». Pot doar să le subliniez susținătorilor acestei teze că Europa e martora celui mai mare război de la înfrângerea Germaniei naziste. A fost declanșat de președintele rus, în ciuda numeroaselor apeluri și eforturi depuse de politicienii occidentali pentru a evita un conflict. Poate vreo persoană rezonabilă, cunoscând aceste fapte, să creadă că prin limitarea sprijinului pentru victimă vom calma agresorul? Pot să răspund într-un mod similar celor care îndeamnă Ucraina să capituleze în fața cererilor rusești - chiar consideră că cineva care a fost gata să sacrifice viețile a sute de mii de oameni pentru a-și realiza ambițiile poate fi mulțumit cu o bucată din teritoriul unei alte țări?! Istoria arată că în astfel de cazuri pofta crește mâncând", a spus Sikorski. 

Pe final, ministrul polonez de Externe a reliefat că ar trebui "să continuăm să oferim Ucrainei sprijin militar și financiar", adăugând în acest sens că "adevărații aliați se regăsesc în vremuri de restriște".

Redăm integral declarația ministrului polonez de Externe:

"- Anul Nou nu a pus capăt tragediei care se petrece în Europa de aproape doi ani. De la sfârșitul lunii decembrie, Rusia a continuat să bombardeze orașele ucrainene, zeci de civili fiind uciși, sute răniți, iar mii de vieți distruse.

- Cred că ar trebui să răspundem la acest ultim atac al Kremlinului într-o limbă pe care Vladimir Putin o înțelege: prin înăsprirea sancțiunilor cu scopul de a-l împiedica să producă noi arme din componente de contrabandă, respectiv prin furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune Kyivului, pentru a distruge centrele de comandă rusești, depozitele de muniție și bazele din care sunt lansate rachetele. 

- Sprijinul pentru ajutorul acordat Ucrainei rămâne ridicat în rândul cetățenilor Uniunii Europene. Potrivit celui mai recent Eurobarometru, aproape nouă din zece persoane intervievate sprijină oferirea de ajutor umanitar celor afectați de război, iar peste 80% sunt de acord ca UE să primească civilii care fug de agresiunea rusească. Aproape trei sferturi (72%) sunt de acord atât cu acordarea de sprijin financiar Ucrainei, cât și cu menținerea sancțiunilor împotriva guvernului rus, respectiv a companiilor și entităților rusești. Exact 60% sprijină acordarea Ucrainei de sprijin financiar pentru achiziționarea de arme și de armament în sine. 

- Dar în același timp auzim în presă că «oboseala de război» crește în țările europene. Sincer, nu înțeleg această frază. Doar ucrainenii au dreptul să se sature de război, pentru că ei îi pierd pe cei dragi, își pierd casele, apartamentele. Soldații ucraineni apără independența patriei lor. Ei luptă pentru supraviețuirea națiunii și pentru un viitor mai bun pentru cei dragi.

- Mulți europeni cred că ar trebui să-i sprijine pe ucraineni pentru că așa este corect din punct de vedere moral. Cu toate acestea, trebuie subliniat, de fiecare dată, că această abordare e, de asemenea, în concordanță cu interesul nostru național. Trupele ucrainene îl țin pe agresor mai departe de granițele Uniunii Europene. Posibilul succes al lui Vladimir Putin nu îi va diminua ambițiile. Dimpotrivă, acesta va fi un semnal pentru Kremlin că agresiunea dă roade și că forța brută reprezintă un instrument eficient de acțiune.

- În țările coaliției care sprijină Ucraina, se aud uneori voci că ajutorul ar trebui acordat cu atenție pentru a nu duce la «escaladarea conflictului». Pot doar să le subliniez susținătorilor acestei teze că Europa e martora celui mai mare război de la înfrângerea Germaniei naziste. A fost declanșat de președintele rus, în ciuda numeroaselor apeluri și eforturi depuse de politicienii occidentali pentru a evita un conflict. Poate vreo persoană rezonabilă, cunoscând aceste fapte, să creadă că prin limitarea sprijinului pentru victimă vom calma agresorul?

- Pot să răspund într-un mod similar celor care îndeamnă Ucraina să capituleze în fața cererilor rusești - chiar consideră că cineva care a fost gata să sacrifice viețile a sute de mii de oameni pentru a-și realiza ambițiile poate fi mulțumit cu o bucată din teritoriul unei alte țări?! Istoria arată că în astfel de cazuri pofta crește mâncând

-️ Statele Unite ale Americii, statele membre ale Uniunii Europene, instituțiile UE și multe alte țări din întreaga lume au dat dovadă de o mare solidaritate ajutând Ucraina timp de aproape doi ani. Am sprijinit de bunăvoie Kyivul când armata ucraineană a obținut succese spectaculoase. Ajutorul vine mai ușor când îi vedem efectele imediate. Dar adevărații aliați se regăsesc în vremuri de restriște. Ar trebui să continuăm să oferim sprijin militar și financiar, vizând inclusiv bunurile rusești înghețate în țările noastre. Cineva va trebui să plătească, la un moment dat, pentru distrugerile din Ucraina. Și ar fi bine ca asta să o facă autorul nenorocirii în cauză. 

- Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este ultimul război colonial din istorie. Sunt de părere că Rusia ar trebui să piardă acest război. Acest lucru e în interesul nu numai al Ucrainei și al restului Europei democratice, ci și al rușilor înșiși. Doar o Rusie lipsită de ambiții imperiale va fi o țară capabilă să construiască un stat previzibil, corect, care să aibă grijă de interesele cetățenilor săi și să nu-i trimită la moarte cu miile".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.