Semnalul de alarmă tras de ministrul leton de Externe: "Oprirea Rusiei în Ucraina NU înseamnă că s-a terminat!". Necesitatea unui plan pe termen lung la nivelul NATO


Semnalul de alarmă tras de ministrul leton de Externe: "Oprirea Rusiei în Ucraina NU înseamnă că s-a terminat!". Necesitatea unui plan pe termen lung la nivelul NATO

Ministrul de Externe al Letoniei, Krišjānis Kariņš, a reliefat, pentru Financial Times, că Rusia va viza noi ținte indiferent de deznodământul războiului din Ucraina. Având în vedere ideologia imperialistă de lungă durată a Rusiei, este necesară o strategie pe termen lung la nivelul NATO de izolare a țării agresoare, a mai subliniat înaltul oficial leton. 

Krišjānis Kariņš a mai avertizat că Rusia, prin prisma ideologiei imperialiste, va viza noi ținte chiar și în situația în care se va produce o schimbare a conducerii de la Kremlin. 

"Rusia nu se va opri, Rusia poate fi doar oprită. Oprirea Rusiei în Ucraina nu înseamnă că s-a terminat. Înseamnă pur și simplu că va trebui să continuăm. Asta e important pentru NATO și anume că va trebui să lucrăm la o strategie pe termen lung de izolare a Rusiei", a declarat Kariņš.

"Rusia nu este o problemă în Ucraina doar pentru Ucraina, ci reprezintă un pericol pentru întreaga Europă, chiar și după războiul ucrainean. Dacă Ucraina își recâștigă teritoriul, Rusia va fi în continuare o amenințare. Asta înseamnă că trebuie să ne adaptăm gândirea pe termen lung", a mai precizat ministrul leton. 

Statele baltice și Finlanda, situate geografic în prima linie a NATO față de Rusia, au reiterat constant avertismentele cu privire la ambițiile mai largi ale Moscovei, care excedă Ucraina. Pe cale de consecință, Letonia, Estonia și Lituania au sporit cheltuielile militare, vizând atingerea pragului de 3% din PIB până în 2027, depășind astfel obiectivul de 2%, stabilit de NATO, precizează Financial Times. 

"Odată ce războiul se încheie, mașina de război va începe să se reconstruiască. Va căuta să provoace, să creeze dificultăți la granița sa. Știm asta. Trebuie să ne asigurăm, la nivelul NATO, că probabilitatea oricăror incidente e pur și simplu exclusă, de determinarea noastră, de investițiile noastre în apărare", a mai zis Kariņš, subliniind nevoia NATO de a îmbunătăți capacitatea și interoperabilitatea industriei de apărare. (sursa: Euromaidan Press)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.