Țările de Jos trebuie să devină mai bine pregătite pentru un viitor război cu Rusia, de exemplu prin încurajarea serviciului militar voluntar, a declarat comandantul armatei olandeze, Martin Wijnen, într-un interviu acordat ziarului olandez De Telegraaf pe 28 decembrie.
Olandezii "nu ar trebui să creadă că siguranța este garantată" datorită faptului că țara lor se află la peste 1.000 de kilometri distanță de Rusia, a spus Wijnen.
"Rusia devine din ce în ce mai puternică", a avertizat acesta.
Wijnen a susținut că, deși guvernul a alocat miliarde pentru cheltuieli destinate echipamentelor de apărare, este nevoie de mai mult personal din pricina amenințării crescânde a extinderii războiului.
"Țările de Jos trebuie să se teamă serios de un război, iar societatea noastră trebuie să se pregătească pentru asta", a spus Wijnen, oferind exemplele Suediei, Finlandei și statelor baltice ca țări bine pregătite.
Serviciul militar nu mai este obligatoriu în Țările de Jos începând cu 1997, dar, pe de altă parte, Ministerul Apărării a introdus recent un "an de serviciu" voluntar pentru tineri.
"Nu este conscripție, ci preferăm să-i spunem ca fiind dreptul de a servi", a precizat Wijnen. Cei 600 de oameni care au luat parte la noua inițiativă sunt "extrem de entuziasmați", însă extinderea ulterioară a programului este limitată de lipsa personalului de pregătire și a spațiului în cazărmile militare.
Wijnen crede că societatea olandeză s-a obișnuit prea mult cu ideea că va exista întotdeauna pace.
"Țările de Jos trebuie să învețe din nou că toți membrii societății trebuie să fie pregătiți atunci când lucrurile merg prost", a conchis Wijnen. (sursa: Kyiv Independent)