Liderul Bisericii Greco-Catolice a Ucrainei a punctat, vineri, că declarația Vaticanului privind binecuvântările pentru cuplurile de același sex (Fiducia Supplicans) de pe 18 decembrie NU se va aplica în Bisericile Greco Catolice.
„După consultarea experților relevanți și a instituțiilor competente, doresc să vă informez despre următoarele: declarația sus-menționată interpretează sensul pastoral al binecuvântărilor în Biserica Latină, nu în Bisericile Catolice Răsăritene”, a precizat Arhiepiscopul Sviatoslav Shevchuk, referindu-se la declarația Vaticanului semnată de Papa Francisc (sursa AICI).
Înaltul ierarh greco-catolic ucrainean a explicat că declarația sa este un răspuns la numeroase apeluri din partea episcopilor, clerului, monahilor, mișcărilor bisericești și mirenilor individuali ai Bisericii Greco-Catolice Ucrainene: „Fiducia Supplicans nu abordează chestiuni de credință sau morală catolică, nu se referă la nicio prescripție din Codul de canoane pentru Bisericile Răsăritene și nu menționează creștinii răsăriteni. Astfel, în baza canonului 1492 al CCCC, această Declarație se aplică exclusiv Bisericii Latine și nu are forță juridică pentru credincioșii Bisericii Greco-Catolice Ucrainene”.
”Biserica Greco-Catolică Ucraineană este una dintre Bisericile Catolice Răsăritene, prin urmare are propria ei moștenire liturgică, teologică, canonică și spirituală, pe care toți credincioșii sunt obligați să o respecte și să o prețuiască”, a mai explicat ierarhul ucrainean.
„Conform tradițiilor ritului bizantin, conceptul de binecuvântare înseamnă aprobare, permisiune sau chiar un ordin pentru un anumit tip de acțiune, rugăciune și practici ascetice, inclusiv anumite tipuri de post și rugăciune. Binecuvântarea unui preot are întotdeauna o dimensiune evanghelizatoare și catehetică”, a mai explicat el, adăugând că o binecuvântare „nu poate contrazice în niciun fel învățătura Bisericii Catolice despre familie ca o uniune fidelă, indisolubilă și rodnică a iubirii între un bărbat și o femeie, pe care Domnul nostru Iisus Hristos a ridicat-o la demnitatea Sfintei Taine a Cununiei”.
„Discernământul pastoral ne îndeamnă să evităm gesturile, expresiile și conceptele ambigue care ar denatura sau ar denatura Cuvântul lui Dumnezeu și învățătura Bisericii”, a conchis ierarhul care conduce Biserica Greco Catolica a Ucrainei din 2011.
Biserica Greco-Catolică a Ucrainei este cea mai mare dintre cele 23 de Biserici răsăritene în comuniune cu Roma, numărând aproximativ șase milioane de credincioși în întreaga lume.