”Poporul” și nostalgia după CSI


”Poporul” și nostalgia după CSI

Fruntașii PAS-ului declară că Republica Moldova intenționează ca până la sfârșitul anului 2024 să se retragă din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Foarte bine, doar că această decizie trebuia adoptată cu ani în urmă, dar mai ales după 24 februarie 2022, odată cu invazia barbară a Ucrainei de către Rusia. Ar fi fost o acțiune necesară și firească, dar și un mesaj politic ferm de solidaritate cu poporul ucrainean. Dar cum rămâne cu declarațiile unui actual ministru al PAS-ului, care insista în mod public că ieșirea din această organizație compromisă și ineficientă, total dominată de Rusia, să se facă printr-un referendum național, adică „decizia trebuie să aparțină poporului” de parcă tot ”poporul” a decis în 1991 intrarea în CSI? Aceeași abordare o au și unii lideri ONG-iști, cu mari veleități pro-europene, arondați actualei guvernări și plimbați mai prin toate instituțiile statului.

Oare n-ar fi mai indicat să o facem în timpul cel mai apropiat, în ianuarie-februarie, cu atât mai mult cu cât liderul de la Kremlin (pătat din cap până în picioare de sângele nevinovat al ucrainenilor) chiar zilele acestea ridiculiza, în mod sfidător, prezența Republicii Moldova în CSI: „Moldova nu prezintă nicio valoare pentru Comunitatea Statelor Independente”

De ce ar trebui să perpetuăm dezonorabila condiție de a fi tratați batjocuritor și lipsiți de vreo valoare în cadrul CSI tocmai până la sfârșitul anului 2024? Doar pentru a asigura că „decizia trebuie să aparțină poporului” sau la mijloc sunt alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului 2024?

Prezența în continuare în total compromisa CSI nu mai are nicio valoare sau relevanță politică. Demult era timpul să plecăm de acolo, unde nu eram și nu vom fi niciodată respectați. De ce să mai așteptăm până la sfârșitul anului viitor, când deja am demarat negocierile de aderare la UE? Ne pot răspunde fruntașii PAS-ului?

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.