Președintele Cehiei estimează că războiul va avea un parcurs favorabil Rusiei în anul 2024


Președintele Cehiei estimează că războiul va avea un parcurs favorabil Rusiei în anul 2024

Președintele ceh Petr Pavel a declarat că se așteaptă la "evoluții semnificative" în 2024 în ceea ce privește războiul dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei, adăugând, printre altele, că desfășurarea evenimentelor probabil că nu va fi favorabilă Kyivului. 

Într-un interviu acordat publicației Seznam Zprávy, Pavel a fost chestionat inclusiv despre modul în care a fost profilat în clasamentul anual al Politico al celor mai puternici oameni din Europa. Pavel a fost descris drept un "șoim, atunci când vine vorba atât de Rusia, cât și de China", Politico precizând totodată despre președintele ceh că susține pe deplin Ucraina, precum și continuarea extinderii NATO. 

Întrebat despre așteptările sale cu privire la aceste chestiuni în 2024, Pavel a răspuns: "Avem multe la orizont, întrucât evoluția conflictului din Ucraina arată că este foarte probabil să vedem unele evoluții semnificative anul viitor". 

"Și semnalele de până acum sunt că evoluțiile nu vor fi în cel mai bun sens al cuvântului", a avertizat președintele Petr Pavel într-un interviu publicat luni, afirmând că va exista "o nouă situație cu care vom avea de-a face".

Comentariile președintelui ceh – fost general și înalt lider al NATO – vin într-un moment dificil pentru Kyiv. Kyivul se străduiește să mențină sprijinul aliaților săi, însă perspectivele pentru anul viitor nu arată deloc încurajator, după ce, la începutul lunii, a fost blocat în Congresul SUA un ajutor de 60 miliarde dolari pentru Ucraina, iar săptămână trecută a fost blocat ajutorul financiar al Uniunii Europene, de 50 miliarde euro, de către Ungaria.

De asemenea, SUA se îndreaptă spre alegerile prezidențiale de anul viitor, care au un caracter incert și care vor influența ceea ce se întâmplă în Ucraina, a precizat Pavel în interviu.

"Din partea lui Vladimir Putin, există o așteptare ca, în cazul în care Donald Trump va câștiga, atunci va putea să se înțeleagă cu el, indiferent de ceea ce crede Ucraina sau restul Europei și... să readucă Rusia la statutul de jucător-cheie", a explicat Pavel. 

Dintr-un registru similar cu evaluarea făcută de președintele ceh sunt și estimările Centrului de Informații al Forțelor de Apărare Estoniene. Estonia a estimat că bugetul pentru 2024 aprobat de președintele Vladimir Putin permite Rusiei să continue războiul împotriva Ucrainei cu aceeași intensitate ca până acum. (sursa: Politico)

Iar în urmă cu o peste o lună, pe 9 noiembrie, Petr Pavel a declarat că evoluțiile de pe câmpul de luptă nu indică faptul că Ucraina ar putea prelua inițiativa militară. Declarația a fost făcută la conferința pentru diplomație și securitate de la Praga.

"Timpul favorizează acum Rusia, care are o bază mai amplă pentru mobilizarea resurselor umane", a spus Pavel. Câștigând timp, Rusia poate fi capabilă să înlocuiască cantitatea masivă de echipamente pe care a pierdut-o deja, în mod special cu ajutorul Coreei de Nord, a adăugat președintele ceh. 

Rusia este în mod clar conștientă de factorul temporal, a spus Pavel, și încearcă să prelungească războiul cât mai mult posibil, respectiv cel puțin până la alegerile prezidențiale din SUA de anul viitor.

Pavel a reiterat declarațiile anterioare despre importanța asigurării unui angajament de lungă durată față de Ucraina, respectiv despre necesitatea de a împiedica Rusia să obțină orice fel de victorie.

"Orice succes al Rusiei va însemna eșecul nostru", a spus Pavel. 

Poate fi un moment pentru începerea negocierilor anul viitor, a adăugat Pavel, fără a preciza detalii.

În pofida prognozei mai puțin decât optimiste, Pavel a reliefat că aliații Kyivului ar trebui să mențină cursul și să continue să ofere sprijin până când Ucraina este gata să decidă singură care sunt următorii pași. (sursa: Kyiv Independent)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.