Într-o analiză realizată pentru Fox News, Rebekah Koffler, fost ofițer de informații în cadrul agenției guvernamentale americane DIA și autoare a cărții "Cartea de joc a lui Putin: Planul secret al Rusiei de a învinge America", le atrage atenția liderilor occidentali că Rusia nu duce războiul împotriva Ucrainei doar din rațiuni pragmatice, ce țin de pildă de expansiunea teritorială, ci și motive mistico-religioase, liderii de la Kremlin cultivând de-a lungul timpului, în mentalul poporului rus, "ideea unei civilizații unice, de inspirație divină". Astfel, "liderii Americii trebuie să înțeleagă că acei soldați ruși care continuă să fie aruncați în mașina de tocat carne a apărării ucrainene nu vor înceta să vină, niciodată", avertizează Rebekah Koffler.
Ca element al abordării mistico-religioase a Kremlinului, Rebekah Koffler amintește, printre altele, Sesiunea Plenară din 28 noiembrie a așa-numitului "Consiliu Mondial al Poporului Rus", pe parcursul căreia șeful Bisericii Ortodoxe a Rusiei, Patriarhul Kirill, a vorbit despre divinitatea existenței unui lider precum Vladimir Putin. Însuși Vladimir Putin le-a transmis un mesaj participanților la eveniment, de pe un ecran amplasat în sală foarte sus pentru a da impresia că vorbește chiar din ceruri, fiind flancat la debut de două icoane cu Mântuitorul Iisus Hristos.
În acest context, experta americană scoate în evidență faptul că "Putin, al cărui rating de aprobare este de 82%, reprezintă o figură asemănătoare cu Mesia pentru mulți ruși".
Redăm în integralitate analiza expertei americane:
"Președintele rus Vladimir Putin a susținut un discurs pe 28 noiembrie în cadrul Sesiunii Plenare a Consiliului Mondial al Poporului Rus, o organizație religioasă condusă de șeful Bisericii Ortodoxe a Rusiei și aliatul apropiat al lui Putin, Patriarhul Kirill.
La evenimentul ce a avut loc la Kremlin au participat membri ai clerului din alte confesiuni religioase - inclusiv din islam și iudaism, oficiali guvernamentali de rang înalt, membri ai armatei, respectiv tineri. Scena semăna cu un iconostas (Un perete pe care sunt agățate sau încrustate un număr de icoane, într-o ordine bine stabilită teologic. Peretele în cauză separă altarul de naos - n.red.). Iconostasul simbolizează granița dintre Dumnezeu și oameni.
În locul icoanelor, care sunt considerate sacre pentru că înfățișează diverși sfinți, a fost plasat un ecran gigant de televiziune între două imagini identice cu icoana «Spas Nerukotvornyi». Creștinii ruși consideră că această icoană străveche nu a fost pictată de un artist, ci a apărut ca urmare a unei minuni ce s-a săvârșit după ce Hristos și-a spălat fața cu apă și a șters-o cu o batistă. Hristos a oferit batista unui pictor, Ananiy, care a slujit ca arhivar pentru Avgar. Iar Avgar a fost vindecat de lepră cu ajutorul batistei ce avea pe ea imaginea lui Hristos.
Sub ecran se afla un panou mare, lat cât scena și ornat cu cruci de aur și cupole de biserică pe un fundal verde. Atunci când ecranul gigantic a fost pornit, a apărut o imagine live a lui Putin, iar toată lumea, inclusiv Kirill, au avut în paralel imaginea lui Putin și icoanele Mântuitorului, în timp ce un cor de bărbați a început să cânte «To Czar Heavenly», o rugăciune din secolul al VIII-lea adresată Duhului Sfânt, care a devenit parte a slujbei Bisericii Ortodoxe Ruse. Prezentat de Kirill, Putin a rostit un discurs online, de pe monitorul care stătea deasupra audienței, de parcă ar fi vorbit din ceruri.
Putin și-a început discursul cu «un minut de reculegere» pentru a onora amintirea «eroilor căzuți» care au luptat pentru «patria noastră» (în Ucraina - n.red.). Apoi a vorbit despre rolul critic al bisericii în ceea ce privește statalitatea și istoria Rusiei, despre lupta dusă de Rusia împotriva Occidentului pentru libertate și suveranitate ca mare putere și civilizație independentă și despre intențiile Occidentului de a promova «discordia religioasă și interetnică», respectiv de «a fractura societatea» (în Rusia - n.red.). El a atribuit prăbușirea URSS abandonării religiei de către comuniști, ceea ce a dus la apariția unui vid spiritual.
Putin a făcut, totodată, o distincție între Rusia, a cărei cultură este centrată pe tradiții și familie și unde toată lumea știe ce sunt o mamă și un tată, și Occidentul decadent cu ale sale pseudoștiințe ale genului fluid. Putin a concluzionat afirmând că, deși în mod oficial, biserica este separată de stat în Rusia, «e imposibil să separăm Biserica de societate și de individ».
În discursul susținut imediat după, Kirill a subliniat rolul mesianic al lui Putin, pe care l-a descris drept «un patriot înțelept» ce este «deschis oamenilor». Kirill a făcut aluzie că «apariția unei astfel de persoane» precum Putin este inspirată divin. «Trăim vremuri foarte favorabile. Este rar ca Dumnezeu să ne dea o șansă atât de unică», a mai zis Kirill, mulțumindu-i lui Putin pentru aderarea sa la tradițiile ortodoxe ruse, pentru promovarea vieții spirituale a poporului rus și pentru înțelegerea rolului istoric al tradițiilor ortodoxe în dezvoltarea culturii și statalității ruse.
Mulți din America ar percepe această teatralitate ca pe o utilizare cinică a religiei de către un ucigaș fără Dumnezeu. Nu s-ar înșela în totalitate. Putin este un maestru în armonizarea religiei cu scopul de a-și îndeplini ambițiile personale, de a deveni țarul modern și de a promova obiectivele Mamei Rusia.
Fost agent KGB instruit în operațiuni psihologice, Putin l-a fermecat pe fostul președinte George W. Bush cu obiectivul de a stabili o legătură personală, respectiv un raport pozitiv cu acesta. Putin i-a relatat lui Bush, un creștin născut din nou, povestea unei cruci creștine ce i-a fost dăruită de mama sa, care l-a botezat în secret pe tânărul Putin. Putin aproape că a pierdut respectiva cruce, care se dovedise a fi singurul lucru care a mai rămas în urma unui incendiu ce a avut loc în casa sa (casa de la țară). Putin a mai relatat că, în cele din urmă, a binecuvântat crucea în Țara Sfântă. Operațiunea psihică a funcționat, întrucât Bush a văzut un suflet în ochii lui Putin. «Am știut imediat, când am văzut acel crucifix în jurul gâtului lui Putin, că era un om cu care puteam lucra», a spus Bush. «Este un om profund dedicat țării sale», a continuat acesta.
Cu toate acestea, descrierea lui Vladimir Putin ca fiind un simplu maestru manipulator din lumea spionajului ar omite un punct important referitor la psihicul poporului rus și cel al liderilor săi. Putin, al cărui rating de aprobare este de 82%, reprezintă o figură asemănătoare cu Mesia pentru mulți ruși. El a reînviat sentimentul de excepționalism al Rusiei, diminuat semnificativ prin pierderea Războiului Rece și prin prăbușirea URSS. El a restaurat, de asemenea, statutul Rusiei de mare putere, despre care rușii cred că are menirea divină de a conduce, în special în Eurasia. Ceea ce Occidentul nu înțelege este că motivația lui Putin și a Rusiei de a lupta în Ucraina nu are la bază doar o chestiune ce ține de cucerirea unui vecin sau de încercarea recreării unui tampon de securitate între ruși și NATO.
Rusia a avut întotdeauna rolul mistic de casă a unui popor ales, conform mentalității populației și a liderilor săi, fie că vorbim despre țari sau despre autocrați precum Putin. De-a lungul istoriei, liderii Rusiei au cultivat ideea unei civilizații unice, de inspirație divină. Acest sentiment de excepționalism imperial, chiar și în timpul comunismului, a fost transmis prin generații. Rusia a fost «a treia Romă», succesoara Imperiului Bizantin.
Rușii cred că cultura și religia lor își au originea în Ucraina, sau mai precis, în Rusia Kievană, un regat medieval, respectiv primul stat slav estic din care rușii, ucrainenii și bielorușii își trag rădăcinile. Putin exploatează cu pricepere acest lucru, însă în calitate de lider al Mamei Rusia, probabil chiar crede ceea ce spune.
Ceea ce liderii Americii trebuie să înțeleagă este că acei soldați ruși care continuă să fie aruncați în mașina de tocat carne a apărării ucrainene nu vor înceta să vină, niciodată.
Câștigarea în Ucraina nu are nimic de-a face cu Estonia sau Polonia, care, după cum avertizează liderii, vor fi «următoarele» pe lista dorințelor lui Putin. Este o datorie sacră, iar costul pe care Rusia dorește să-l cauzeze Ucrainei, SUA și propriului popor e fără limită".