Rușii câștigă teren în cinci zone ale frontului pe fondul scăderii asistenței Occidentului pentru Ucraina


  • ACP
  • Dec 20, 2023 15:55
  • 506
Rușii câștigă teren în cinci zone ale frontului pe fondul scăderii asistenței Occidentului pentru Ucraina

Rușii continuă să pună presiune pe zona de est a Ucrainei, unde au reușit să înainteze pe distanțe mici în mai multe zone ale frontului, inclusiv în zonele cele mai disputate, precum Bakhmut și Avdiivka, chiar dacă această ofensivă e foarte costisitoare pentru ei atât ca resursă umană, cât și din perspectiva echipamentelor militare. 

Imaginile de geolocalizare publicate marți arată că forțele ruse au reușit să avanseze în cinci zone de pe front - în apropierea așezărilor Bakhmut și Avdiivka, în Novomykhailivka (regiunea Donețk), Novoprokopivka (regiunea Zaporojie) și în Kupiansk (regiunea Harkiv).  

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Statele Unite a confirmat progresele minore ale forțelor ruse la nord de așezarea Synkivka, la nord-est de Kupiansk, iar avansurile la nord de Bakhmut, mai exact la nord-vest de satul Bilohorivka (regiunea Donețk) aflat la 15 km nord-est de Bakhmut, au fost confirmate încă din data de 12 decembrie. Avansul forțelor ruse de la nord de satul Pervomaiske (la aproximativ 10 km sud-vest de Avdiivka) au fost confirmate de imaginile de geolocalizare publicate pe 18 decembrie, iar alte imagini de geolocalizare publicate pe 19 decembrie au indicat că forțele ruse au făcut progrese limitate și în zona carierei de la sud-vest de Avdiivka.  

Un videoclip de geolocalizare postat pe 19 decembrie a dezvăluit că forțele ruse au realizat progrese limitate și în Novomykhailivka, de-a lungul străzii Tsentralna de la periferia de est a localității situate la aproximativ 40 km de Donețk.  

În regiunea Herson, forțele ucrainene și-au menținut pozițiile în satul Krynky de pe malul stâng după ce au respins mai multe contraatacuri ruse, dar cele doua părți au rămas angajate în lupte de poziție pe malul estic al râului Nipru. (sursa: AICI)

Toate aceste succese limitate ale armatei ruse vin pe fondul scăderii rezervelor de muniție ale forțelor ucrainene, în timp ce perspectivele pentru anul viitor nu arată deloc încurajator, după ce, la începutul lunii, a fost blocat în Congresul SUA un ajutor de 60 miliarde dolari pentru Ucraina, iar săptămână trecută a fost blocat ajutorul financiar al Uniunii Europene, de 50 miliarde euro, de către Ungaria.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.