EXCLUSIV ANCHETĂ: Conservarea și restaurarea fațadei Primăriei Craiova, prilej pentru o escrocherie de peste 100.000 de euro. Mai mult: s-au adus prejudicii palatului de patrimoniu proiectat de arhitectul Ion Mincu. Primărița Olguța Vasilescu știe întreaga situație pe care nu doar că a tolerat-o, dar a și facilitat-o


EXCLUSIV ANCHETĂ: Conservarea și restaurarea fațadei Primăriei Craiova, prilej pentru o escrocherie de peste 100.000 de euro. Mai mult: s-au adus prejudicii palatului de patrimoniu proiectat de arhitectul Ion Mincu. Primărița Olguța Vasilescu știe întreaga situație pe care nu doar că a tolerat-o, dar a și facilitat-o

Potrivit documentelor și informațiilor exclusive intrate în posesia Podul.ro, lucrările de conservare-restaurare efectuate la fațada Primăriei Craiova au prilejuit o țeapă de peste 100.000 euro, dar și prejudicierea acestei importante clădiri de patrimoniu, așa cum veți afla din cele ce urmează.

Escrocheria a fost perfectată de SC Recon SA (firmă abonată de ani și ani la contracte cu Primăria Craiovei), partea păgubită fiind firma subcontractantă – Art Remake SRL –, care nu a fost plătită pentru ultima etapă a lucrărilor, deși acestea fuseseră realizate în conformitate cu prevederile contractuale. Mai mult, SC Recon SA avea să rezilieze contractual de o manieră ilegală. 

Extrem de grav este că decidenții și angajații SC Recon SA au nesocotit avizul eliberat de Ministerul Culturii, nerespectând metodologia avizată și principiile restaurării. Mai exact, au reacoperit cu tinci (material necorespunzător) o parte din piatra inițială a fațadei proiectată de Ion Mincu, arhitectul acestei frumoase și importante clădiri. 

Conform prevederilor legale (în special cele ale Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice) faptele ilicite comise de reprezentanții SC Recon SA pot fi încadrate juridic inclusiv ca infracțiuni, având consecințe penale pentru făptuitori.

Personajele

Voi face o serie de scurte precizări pentru a vă ajuta să înțelegeți cine sunt protagoniștii acestei spețe. Inginerul Victor Golfiță este șeful de șantier angajat de SC Recon SA. Mihai Trif e arhitectul angajat de SC Getrix SRL Craiova, proiectantul principal. Pentru neofiți, precizez că SC Getrix SRL Craiova este controlată chiar de mama lui Trif. Întrucât doamna nu deține avizele/specialitățile necesare pentru a se ocupa personal de proiecte, îl bagă la înaintare pe arhitectul Iulian Cămui, care în această speță a fost șef proiect de specialitate. O mențiune: Cămui a fost șef de proiect în sensul că verifica și viza proiectele derulate de SC Getrix SRL Craiova (care îl remunera), însă el nu avea și nici nu are atribuții în ceea ce privește componentele artistice ale lucrărilor, întrucât astfel de decizii se iau numai în cadrul unor comisii de specialitate. Marian Dăbuleanu este expert restaurator și specialist al firmei Art Remake, partea păgubită. 

Întregul contract ce prevede lucrările de conservare-restaurare a fațadei de piatră a Primăriei Craiova presupunea o sumă de aproximativ 330.000 euro, prejudiciul estimat în dreptul Art Remake fiind estimat la mai mult de 100.000 euro. Partea păgubită s-a adresat deja instanței. 

Lia Olguța Vasilescu 

Precizez că reprezentanții Art Remake au notificat-o și au informat-o în scris, în mod detaliat, privitor la toate aspectele de mai sus și pe primărița Craiovei, Lia Olguța Vasilescu (PSD), care însă nu doar că le-a ignorant total, dar le-a acordat întreaga susținere și încredere decideținor SC Recon SA ce sunt abonați la contracte cu Primăria. Aceasta în condițiile în care principala grijă a primăriței ar trebui să fie legalitatea și eficiența lucrărilor realizate din bani publici, Primăria Craiovei fiind beneficiarul final al acestora. 

În condițiile în care Art Remake s-a adresat deja instanței, intenționând să solicite despăgubiri deloc neglijabile, atitudinea Olguței Vasilescu riscă nu doar să aducă considerabile prejudicii financiare instituției, ci să atragă și anchete din partea autorităților abilitate, dincolo de tolerarea modului rău-voitor și amatoristic în care SC Recon SA a găsit de cuviință să se raporteze la lucrările realizate odinioară de arhitectul Ion Mincu. Să nu uităm că și Primăria Craiovei este responsabilă din punct de vedere legal pentru situația rezultată.  

În cele ce urmează, Podul.ro vă prezintă radiografia acestei escrocherii, deopotrivă cu problemele ce cad sub incidența Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

Contractul 

La 20.05.2021, între firma Art Remake, în calitate de subcontractant, și SC Recon SA, în calitate de antreprenor, s-a încheiat contractul de execuție lucrări nr. 1870 în vederea efectuării ”lucrărilor de restaurare-conservare componente artistice” pentru proiectul intitulat ”Reabilitare sediu Primăria Municipiului Craiova”. (E vorba de Palatul Banca Comerțului care a fost proiectat de arhitectul Ion Mincu în 1906 și finalizat de elevul acestuia, Constantin Iotzu, în 1916)

La 18.10.2021 a fost semnat Actul adițional nr. 1 prin care s-a convenit, de comun acord, să fie sistate lucrările pentru o perioadă de 30 de zile cu scopul reevaluării suprafețelor de lucru și a efectuării plăților aferente primei situații de lucrări.

Potrivit informațiilor și documentelor intrate în posesia Podul.ro, încă de la data semnării contractului a existat în permanență o stare conflictuală care s-a manifestat prin diverse șicane din partea reprezentaților SC Recon SA, dar, cu toate acestea, până la începerea ultimei etape a lucrărilor realizate (Situația de lucrări nr. 5) s-a reușit, într-un fel sau altul, soluționarea diverselor probleme. 

Etapele 

Proiectul fiind unul amplu, lucările au fost etapizate în conformitate cu necesitățile și obiectivele avute în vedere, Art Remake prezentând fiecare etapă în parte către decidenții SC Recon SA, în conformitate cu prevederile contractului inițial și cu înțelegerile dintre părți, după cum urmează: 

– la 11.10.2021 a fost prezentată Situația de lucrări nr. 1;

– la 18.10.2021 a fost prezentată Situația de lucrări nr. 2;

– la 27.12.2021 a fost prezentată Situația de lucrări nr. 3;     

Toate aceste așa-numite ”Situații de lucrări” au fost prezentate în mod detaliat firmei Recon SA, fiind verificate de dirigintele de șantier și primind toate aprobările conforme. De asemenea, etapele mai sus invocate au fost achitate, fapt din care rezultă că întreaga documentație a fost verificată şi acceptată atât de ordonatorul de credite, cât și de SC Recon SA. Altminteri, nu doar că plata nu s-ar fi făcut, dar nici lucrările nu ar fi fost posibile. 

”Situația de lucrări nr. 4”. Problemele se adâncesc 

La 25.06.2022, Art Remake SRL a înaintat către SC Recon SA raportul privind următoarea etapă a proiectului: anume Situația de lucrări nr. 4. De notat că Situația nr. 4 a fost verificată (ca de obicei) și de firma de consultanţă, fiind aprobată și trimisă ulterior ordonatorului de credit. Art Remake a fost înștiințată că suma respectivă intrase în conturile SC Recon SA., motiv pentru care a emis o factură cu data 19.07.2022. În pofida acestui fapt, plata nu a fost electuată la scadență, reprezentanții SC Recon SA refuzând în mod constant să o facă.  

În urma nenumăratelor note de informare prin care Art Remake solicita remedierea situației financiare, menționând atât dreptul de reziliere pe care îl avea, cât și imposibilitatea materială de a continua lucrările, SC Recon SA a procedat într-un final la achitarea Situației de lucrări nr. 4.

O ilegalitate. SC Recon SA aduce prejudicii unei importante clădiri de patrimoniu

Lucrările efectuate de Art Remake au curățat și au scos la lumină vechea piatra originală folosită de arhitectul Ion Mincu, aceasta fiind acoperită pe porțiuni considerabile ale fațatei, de-a lungul deceniilor, cu straturi multiple de materiale necoresupunzătoare (3, 6, uneori 8 straturi) care au afectat aspectul și structura inițiale. Recuperarea aspectului inițial (prin curățarea și tratarea pietrei autentice) reprezenta un obiectiv contractual – asta înseamnă restaurarea și conservare. 

Atenție: în aceste condiții, în luna iulie 2022, inginerul Victor Golfiță (șeful de șantier angajat de SC Recon SA) și arhitectul Mihai Trif au propus reacoperirea suprafețelor curăţate până la piatră cu un nou material de tencuială – ”tinci” (în termeni de specialitate)! 

O astfel de operațiune era ilegală în cel mai flagrant mod, întrucât NU era avizată în Proiectul de Conservare şi Restaurare componente artistice – faţade (foto jos), pe baza căruia a fost încheiat contractul inițial privind efectuarea de lucrări). 

Potrivit documentației Podul.ro, sesizând imediat intenția comiterii unei ilegalități ce urma să prejudicieze edificiul, reprezentanții Art Remake au solicitat și au avut o întâlnire de grup, la fața locului, în clădirea Primăriei Craiova, cu decidenții SC Recon SA. La discuții au luat parte arhitectul Iulian Cămui, arhitectul Mihai Trif, inginerul Victor Golfiţă și restauratorul Marian Dăbuleanu.

Proiectant de specialitate (din partea Art Remake) la acest obiectiv pe secțiunea Componente Artistice, Marian Dăbuleanu NU a fost de acord și NU a permis efectuarea lucrărilor dorite de Golfiță și Cămui, explicând că acestea nu sunt conforme avizului eliberat de Ministerul Culturii, nerespectând metodologia avizată şi principiile restaurării.

Cu toate acestea, la sugestia arhitectului Mihai Trif și la ordinul direct al inginerului Victor Golfiţă, fără a ţine cont de constatările făcute de specialistul firmei Art Remake SRL și fără a respecta avizul nr. 278/CA/2019 al Ministerului Culturii, fără o Dispoziție de şantier a dirigintelui pe Componente Artistice sau a firmei de consultanţă, angajați ai SC Recon SA au început acoperirea suprafeţelor de piatră cu amorsă și tinci nou (materiale necorespunzătoare!) pe întreg nivelul a două rânduri orizontale de schelă, schimbând astfel soluţia avizată de către Comisia Naţională de Componente Artistice.

Sesizarea Comisiei Naționale a Componentelor Artistice și oprirea lucrărilor ilegale 

În urma acestei situații de o gravitate evidentă, întrucât Primăria Craiovei ajunsese să desfășoare (via SC Recon SA) lucrări ilegale, reprezentanții Art Remake SRL au adresat o Notă de constatare (semnată și de dirigintele de șantier pe Componente Artistice) către Comisia Națională a Componentelor Artistice, care a analizat-o în august 2022. În urma ședinței Comisiei Naționale a Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Secţiunea Componente Artistice, s-a stabilit un nou termen, cerându-se şi punctul de vedere al proiectantului SC Getrix SRL Craiova, dar cu sistarea lucrărilor de aplicare a tinciului pe noile suprafeţe descoperite şi puse în valoare. Așadar, forul notificat a oprit lucările ilegale desfășurate de oamenii SC Recon SA. (foto jos)

Art Remake și-a continuat munca în condițiile contractuale

Exceptând acțiunile ilegale care cad, așa cum am văzut, doar în responsabilitatea SC Recon SA și (inevitabil) a Primăriei Craiova (ce ar fi trebuit să vegheze la corecta desfășurare a acestui proiect, fiind beneficiară finală), toate celelalte lucrări de conservare și restaurare ale diverselor componente artistice din piatră și nu numai (realizate de Art Remake) NU au fost sistate și nici NU s-a cerut sistarea acestora, ci au continuat până în luna decembrie 2022, atât timp cât condițiile meteorologice au permis acest lucru (intervențiile se făceau la fațadă). 

De altfel, în Ordinul Administrativ de Sistare a proiectului Lucrări Componente Artistice din Piatră ale Faţadelor, emis de Techno Vision Consulting SRL (firma de consultanță) este precizat foarte clar că: ”Începând cu 23.08.2022, se dispune stoparea intervenţiilor de aplicare a tinciului pe suprafaţa elementelor de piatră (operaţiuni neavizate), fiind permisă doar continuarea operaţiunilor cuprinse în proiectul avizat, până la emiterea Dispoziției de Şantier avizată de către CNMI-CA.”, totodată precizându-se că ”această intervenție constituie o modificare de soluție a proiectului avizat cu Avizul nr. 278-CA-2019 şi se poate pune în aplicare numai pe baza unei Dispoziții de Şantier emisă de Şeful de Proiect, avizată anterior de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice - secţiunea Componente Artistice”

Refuzul de plată 

În acest context a urmat refuzul categoric și nejustificat al SC Recon SA de a plăti către Art Remake SRL și factura aferentă Situației de lucrări nr. 5, deși acestea erau finalizate.

Înaintată în forma în care fuseseră primite și plătite celelalte 4 situații, dirigintele de șantier – Sergiu Luchian – a semnat și Situația nr. 5, dându-și acordul cu privire la modul de întocmire a acesteia. Potrivit informațiilor Podul.ro, responsabilii SC Recon SA au făcut totul pentru a tergiversa plata – de exemplu, la 25.01.2023 au solicitat, fără o justificare anume și fără o bază legală, ca Situația să le fie trimisă într-un format cu totul nou, care excede orice înțelegere contractuală inițială. Mai mult, SC Recon SA nu a trimis modelul în care dorea să primească informarea, motiv pentru care, finalmente, Art Remake a trimis-o în formatul folosit și pentru celelalte 4 (verificate, acceptate și achitate). 

Cu toate acestea, SC Recon SA a continuat să încerce impunerea cu rea-voință a unei noi proceduri fără temei legal sau contractual, mascând astfel refuzul de a executa obligația contractuală: plata pentru serviciile deja prestate. 

În aceste condiții, Art Remake a cerut rezilierea amiabilă a contractului, însă reprezentanții SC Recon SA au creat dificultăți și în acest sens, îngreunând intenționat procedura de reziliere, pentru că, dacă aceasta ar fi fost amiabilă, ei ar fi trebuit să achite banii datorați. Drept urmare, printr-o notificare din 4.05.2023, Art Remake a invocat excepția de neexecutare a contractului (prevăzută în contractul inițial), arătând detaliat motivele pentru care, din culpa exclusivă a SC Recon SA, nu a mai putut continua lucrările. 

Rezilierea ilegală a contractului 

Finalmente, prin notificarea nr. 1983 din 10.05.2023, SC Recon SA a comunicat rezilierea contractului, dând vina exclusiv pe Art Remake și luând în considerare, în stabilirea culpei, așa-zisa neexecutare a unor ”obligații” care însă nu aveau o acoperire legală sau contractuală. Asta deși niciunul dintre documentele / motivele invocate nu atrăgeau vreo obligație legală în sarcina Art Remake. De exemplu, SC Recon SA s-a prevalat de niște minute ale ședințelor de management din 25.01.2023 și 10.03.2023, în condițiile în care acestea NU pot produce efecte juridice și nici NU pot stabili obligații suplimentare în sarcina Art Remake, altele decât cele deja stipulate expres în Contractul nr. 1870/20.05.2021. 

În acest sens, a se reține că, în contractul inițial este precizat in claris prin art. 19 alin. (1) că singura modalitate de modificare a contractului este prin act adițional. În absența unor acte adiționale, orice obligație care nu este înscrisă în contract, printr-o practică împământenită între părți sau printr-o norma imperativă a Codului civil, de facto nu poate fi imputată parților.

Nu în ultimul rând, principiul forței obligatorii a contractului arată că orice contract se modifică sau încetează numai prin acordul părților ori din cauze autorizate de lege. E mai mult decât evident că în această speță nu este vorba despre așa ceva. 

Adevăratele motive din spatele rezilierii 

În fapt, un prim motiv pentru care lucrările nu au mai putut fi reluate a fost reprezentat de refuzul SC Recon SA de a achita sumele de bani datorate către Art Remake (aproximativ 100.000 de euro + TVA), așa cum au fost stabilite prin Situația de lucrări nr. 5 (semnată și aprobată de Sergiu Luchian, dirigintele de șantier, ca și celelalte situații). De luat în calcul și faptul că, între Art Remake și Recon SA s-a stabilit, pe toată perioada de executare a contractului până la data când a fost refuzată plata aferentă Situației nr. 5, obiceiul de a fi achitate periodic lucrările anterioare, înainte de a le demara pe cele viitoare. 

Având în vedere toate acestea, Art Remake SRL a comunicat SC Recon SA că nu poate continua lucrările, fiind incidentă excepția de neexecutare a contractului, așa cum este prevăzută de art. 1556 din Codul civil. 

Culisele unor măsurători cu drona

Potrivit surselor bine informate ale Podul.ro, celelalte motive care au dus la stagnarea lucrărilor cad tot în responsabilitatea SC Recon SA, în contextul în care, reprezentanții și angajații acestei firme au făcut tot posibilul fie să micșoreze suma datorată către Art Remake, fie să cauzeze o reziliere a contractului (ceea ce de altfel s-a și întâmplat, numai că în mod ilegal).

Talentatul inginer Victor Golfiță 

De exemplu, la un moment dat, inginerul Victor Golfiţă și decidenții SC Recon SA au realizat măsurători cu o dronă, scopul acestora fiind acela de a contrazice măsurătorile efectuate de Art Remake. În fapt, Golfiță&Co voiau să scadă din suprafețele deja lucrate de subcontractant, tocmai pentru a diminua suma datorată

În acest scop au recurs la ”operațiunea drona”, măsurând suprafețele vizate, însă ignorând cu totul faptul că suprafețele în cauză au fost lucrate în mai multe etape (deci de mai multe ori), întrucât chiar procesul restaurării presupune astfel de proceduri. Pe lângă reaua-voință evidentă, acțiunea ridică semne gigantice de întrebare privind competențele profesionale ale inginerului Golfiță și ale celorlalți decidenți de la vârful SC Recon SA, care, văzând măsurătorile realizate de Art Remake nu s-au gândit că e vorba despre suprafețele acelorași perimetre / componente artistice adunate de 2-3 ori, în funcție de lucrările realizate și explicate în informări, ci s-au grăbit să ”demonstreze”, cu drona, că Primăria Craiovei nu are dimensiunile Taj Mahalului (adică au adunat mere cu pere și cu banane, obținând pepeni). Cele două minute invocate de SC Recon SA – la care am făcut trimitere în prezentul articol – se referă la aceste măsurători efectuate cu drona. 

37815603_1971245409620035_8334610910945476608_n
(Inginerul Victor Golfiță / sursa foto: Facebook)

Potrivit surselor Podul.ro, în speța aflată sub lupă, inginerul Victor Golfiță (foto sus) este vârful de lance al șicanelor și al acțiunilor ilicite ale SC Recon SA. Din postura de șef de șantier, acesta și-a arogat, pe lângă atribuțiile organizatorice firești, o serie de atribuții care pur și simplu NU cad în competența sa (neexistând vreo acoperire juridică sau contractuală pentru așa ceva). Nu este treaba șefului de șantier să avizeze situațiile de lucrări deja verificate și avizate de dirigintele de șantier și nici nu e treaba lui Golfiță să decidă în privința unor componente artistice ale unei clădiri de patrimoniu național. 

Însă inginerul a făcut-o, atunci când a dat ordin muncitorilor SC Recon SA să reacopere cu tinci piatra originală a lui Mincu, insistând că, dacă piatra ar fi lăsată la vedere, acest fapt ar modifica modul în care arată… fațada Primăriei Craiova! Or lucrările (decise prin contract) ale Art Remake tocmai asta vizau: conservarea, restaurarea și recuperarea aspectului autentic al acestei frumoase clădiri emblematice. 

47bdcb2ef3e28928b26a6a796b618459
(Claudiu Manda și Lia Olguța Vasilescu / sursa foto: Facebook)

Potrivit surselor Podul.ro, Victor Golfiță este un vechi apropiat al primăriței Lia Olguța Vasilescu (PSD) și al soțului acesteia, europarlamentarul PSD-ist Claudiu Manda. Când Manda vine de la Bruxelles, obișnuiește să joace deseori fotbal cu Golfiță, organizând diverse grătare și paranghelii. Fac parte din același anturaj. E cunoscut și că Golfiță se laudă cu relațiile sus-puse pe care le are în cadrul IPJ Dolj. 

Infracțiunile SC Recon SA 

Pe de altă parte, firma Art Remake NU putea fi obligată, fie chiar și printr-un contract deja existent, să execute o lucrare ce se dovedește a fi ilegală (reacoperirea pietrei inițiale cu amorse și mortar / material necorespunzător), aceasta contravenind în mod flagrant dispozițiilor emise de speciliștii Ministerului Culturii, cât și obiectivului avut în vedere de lucrări. 

Mai mult: potrivit legilor în vigoare, Art Remake are obligația de a NU efectua lucrări care modifică substanța sau aspectul original al clădirii de patrimoniu, orice fel de continuare a lucrării neputând fi realizată decât în baza unei decizii luată de membrii Secțiunii de Componente Artistice. În fapt, această obligație legală depășește în importanță obligația contractuală, paralizând-o pană la obținerea acordului de a continua lucrările. A se nota că, până la obținerea acordului unui restaurator atestat al Ministerului Culturii de a continua lucrările  pe componente ale fațadei de piatră, obiectul obligației de a efectua lucrări pe componentele de piatră ale fațadelor este ilicit și, pe cale de consecință, obligația e imposibil de executat. 

Având în vedere toate aceste aspecte, din moment ce angajații SC Recon SA au efectuat lucrări asupra elementelor din piatră, acoperindu-le cu tinci, încălcând astfel reglementările legale și ignorând expertiza specialiștilor în domeniu, sistarea lucrărilor nu poate fi imputată Art Remake. 

Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice

De asemenea, conform art. 23 alin. (1) din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, intervenţiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza şi cu respectarea avizului emis de către Ministerul Culturii şi Cultelor sau, după caz, de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor.

Art. 24 alin. (3) din același act normativ prevede că, în condiţiile legii, ”în cazul realizării de lucrări neautorizate, fără avize sau care încalcă avizele de specialitate, personalul de inspecţie abilitat are dreptul să întrerupă lucrările până la intrarea în legalitate, să aplice sancţiuni şi, după caz, să dispună inclusiv revenirea la situaţia iniţială şi să sesizeze organele de cercetare penală”.

Conform prevederilor legale prezentate mai sus, faptele ilicite comise de reprezentanții SC Recon SA pot fi încadrate juridic inclusiv ca infracțiuni, având consecințe penale pentru făptuitori.

Olguța știe, dar susține cu toate forțele SC Recon SA, firma de casă a Primăriei Craiova 

Precizez că reprezentanții Art Remake SRL au notificat-o și au informat-o în scris, în mod detaliat, privitor la toate aspectele de mai sus și pe primărița Craiovei, Lia Olguța Vasilescu (PSD), care însă nu doar că le-a ignorant total, dar le-a acordat întreaga susținere și încredere decideținor SC Recon SA ce sunt abonați la contracte cu Primăria. Ba mai mult, fac și parte din anturajul familiei sale. Aceasta în condițiile în care principala grijă a primăriței ar trebui să fie legalitatea și eficiența lucrărilor realizate din bani publici, Primăria Craiovei fiind beneficiarul final al acestora. 

În condițiile în care Art Remake s-a adresat deja instanței, intenționând să solicite despăgubiri deloc neglijabile, atitudinea Olguței Vasilescu riscă nu doar să aducă considerabile prejudicii financiare instituției, ci să atragă și anchete din partea autorităților abilitate, dincolo de tolerarea modului rău-voitor și amatoristic în care SC Recon SA a găsit de cuviință să se raporteze la fațada proiectată de arhitectul Ion Mincu. Să nu uităm că și Primăria Craiovei este responsabilă din punct de vedere legal pentru situațiile rezultate.

În realitate, cele dezvăluite mai sus reprezintă doar vârful icebergului, în condițiile în care, întregul proiect ce vizează conservarea și restaurarea palatului de patrimoniu ce găzduiește Primăria Craiova (piatră, pictură, stucatură ș.a.m.d.) presupune cheltuirea unei sume de aproximativ 10 milioane de euro (bani publici). Podul.ro a identificat numeroase alte probleme și nereguli. Țineți aproape.    

(VA URMA) 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.