Viktor Orban nu mai este singurul care se opune deschis începerii negocierilor de aderare la UE pentru Ucraina: i s-a alăturat și cancelarul austriac Karl Nehammer, care susține că Ucraina și Republica Moldova nu ar trebui să aibă parte de un tratament preferențial. Nehammer a comparat începerea negocierilor pentru Ucraina și Republica Moldova cu situația Bosniei-Herțegovina. Alaltăieri au apărut declarații în aceeași direcție și din Slovacia.
Ce este interesant la știrea asta e că pentru prima dată se vorbește și de amânarea deciziei de începere a negocierilor de aderare și pentru Republica Moldova, până acum în public era vorba doar de Ucraina. Între timp Maia Sandu zice la Chișinău că nu contează când se va lua decizia de începere a negocierilor de aderare, ar fi bine să fie mai devreme, dar nu e rău nici mai târziu, cam același lucru l-a zis și premierul Dorin Recean recent. (Despre efectele acestei amânări în politica internă de la Chișinău a scris Cristian Hrituc – detalii AICI – de principiu se cam taie craca de sub picioare actualei guvernări de la Chișinău, să ne amintim ce a pățit Emil Constantinescu după amânarea aderării României la NATO, guvernarea de la Chișinău tocmai ce a primit un duș rece la alegerile locale, să vedeți ce urmează.)
Declarația lui Nehammer vine să confirme o bănuială mai veche: în ceea ce privește aderarea la UE Ucraina și Republica Moldova sunt văzute la pachet - ceea ce este cum nu se poate mai prost pentru Chișinău. Experiența pachetului de aderare România-Bulgaria nu a fost tocmai cea mai fericită, dar în cazul de față e cam catastrofal pentru Chișinău. Foarte pe scurt: impresia mea este că despre aderarea Ucrainei la UE se va vorbi cu adevărat serios abia după ce și în funcție de cum se încheie războiul. Altfel spus, soarta aderării Republicii Moldova la UE depinde de războiul din Ucraina.
Amânările succesive întinse pe ani de zile nu sunt ceva nou în cazul UE, nu cred că opoziția deschisă de acum a Ungariei, Austriei și Slovaciei (și cu siguranță nu numai aceste țări se opun) se va dizolva până în martie anul viitor.
Încă o dată, vestea proastă este că Austria vede Ucraina și Republica Moldova la pachet atunci când vine vorba de aderarea la UE, nu-mi este clar dacă viziunea asta e împărtășită și de Ungaria și Slovacia. Rămâne să vedem ce știri mai apar până la întrunirea Consiliului European și apoi să vedem ce zic documentele care vor fi făcute publice. Dar cred că amânarea deciziei de începere a negocierilor de aderare cam este bătută în cuie.