Ministrul maghiar al Dezvoltării Economice, Márton Nagy, a declarat, într-un articol recent publicat pe Magyar Nemzet, că, din cauza politicii bugetare eșuate a Berlinului, mulți cetățeni germani ar putea să vină în Ungaria pentru de a scăpa de situația economică din Germania.
Nagy a criticat situația politică din Germania, făcând referire la complexitatea coaliției politice de trei partide care conduce Germania și a observat că pozițiile conflictuale ale partidelor constitutive ale coaliției duc economia germană pe direcții disparate, ceea ce determină implementarea unui "buget din umbră". El afirmă că una dintre consecințele acestei situații ar putea fi chiar începerea unei migrații germane către Ungaria.
"Mulți oameni nu au fost de acord atunci când am catalogat Germania drept omul bolnav al Europei în articolul meu anterior. Mi-aș dori să nu am dreptate, dar viața a făcut și mai probabil ceea ce am afirmat mai devreme: Ungaria se poate aștepta la mai mulți refugiați politici și economici din Occident, pentru că în 2024 vom obține una dintre cele mai mari creșteri economice din Europa într-un mediu stabil, previzibil și sigur, în timp ce Germania se poate aștepta, din păcate, la stagnare", a zis Nagy.
"În Ungaria, tranziția verde nu este o chestiune ideologică, ci un punct rațional, pragmatic de cercetare și dezvoltare. După cum a spus premierul (Viktor Orban - n.red.), ușa care se deschide către această lume se numește energie verde. Dacă vrem o lume verde, economia noastră industrială tradițională trebuie transformată într-o economie nouă, modernă, prietenoasă cu natura. Trebuie făcute două lucruri: energia verde trebuie produsă și apoi stocată. Cei care se pricep la asta se pot ridica în vârful economiei mondiale și pot câștiga viitorul. Această lună decembrie este neobișnuită în Germania, fie și doar pentru că târgurile de Crăciun sunt forțate să se desfășoare în liniște în acest an din cauza redevențelor muzicale în creștere. Anul acesta a fost un astfel de an, încât chiar și germanii care au economisit au rămas fără bani", a continuat Nagy. (sursa: AICI)
Ministrul maghiar nu a menționat nimic despre problemele economice ale Ungariei precum inflația anuală de două cifre (12,2%), care a fost în septembrie mult mai mare decât cea din România (9,2%), în timp ce Germania a înregistrat o inflație de numai 4,3%. El nu a amintit nimic nici despre diferența imensă dintre salariile din Ungaria și Germania. De asemenea, nici despre faptul că Ungaria este dependentă energetic de Rusia, iar daca dorește să scape de aceasta dependență, prima cale ar fi să devină dependentă de România, care îi poate furniza anul viitor până la 40% din gazele naturale necesare - îndată ce va începe exploatarea din câmpul gazeifer Neptun din Marea Neagră, respectiv o parte din energia electrică necesară industriei maghiare. (sursa: AICI)