Treaba cu Teodosie anchetat acum penal de DNA - parcă suntem în filmul cu marmota: And Every Day the Marmot Says Hello -, ierarhul având o relație la propriu apostolică, întemeietoare, cu organele de drept ale statului post-comunist, este un nou capitol jenant. Pentru toate părțile.
Pentru DNA, chiar nu știu, la această oră, dacă "dovezile" din filmările recente pot fi suficiente pentru acceptarea în instanță a cauzei. O propunere de fraudă, o stare mentală disponibilă și un comision niciodată plătit: ce să condamnăm aici? Intenția? Ajungem la constatarea inexistenței prejudiciului. Am mai avut. DNA este deja de manual în ceea ce privește eșecurile pe această filieră. Altfel spus, Teodosie, repet: cu datele actuale, are toate șansele să iasă bine, DNA devenind agent de campanie a ierarhului căruia nu îi mai ajung nici pământul, nici marea (umedă).
DNA se pare că preia funcțiile unui consistoriu episcopal. Ar fi fost cazul cu mult înainte ca Patriarhia să își pună problema Teodosie. Acuzații de pedofilie, la "tinerețe", apoi de simonie, ca vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, apoi de evaziune prin neplata CAS-urilor aferente salariilor celor din Arhiepiscopia Tomisului, apoi dosarul pe fonduri europene - de personaj se lipesc suspect de multe abateri. Este un campion. Prin șoferul lui, inclusiv carnetul i-a fost reținut. Mai rămân drogurile, prostituția și armele. Nu dau idei!
Nu, nu putem lăsa în suspans declarativ situația. BOR este chemată să își facă ordine. Că nu o face, încurajează DNA. Consecvent originilor grecești ale cetăților antice de pe teritoriul actual al eparhiei, Teodosie se dovedește calul troian al secularizării. Nu doar fundamentalismul a avut și are în el un apostol, dar acum și lupta legitimă anti-corupție. Faptul că Arhiepiscopia atacă, prin comunicat iarăși, în chip tembel, pe Vasile Bănescu ne indică fidel dilema. Ori DNA, ori Sinodul? O să vedem, de mirul lumii, că dacă preoții nu au avut dreptul să aibă sindicat, unii ierarhii își vor forma, pe tăcute, unul?
DOXA!