Două operațiuni de succes într-o singură zi. Doi colaboraționiști ai rușilor, eliminați, prin metode diferite, de Serviciul de Securitate al Ucrainei. Cine erau trădătorii cu pricina și cum au fost asasinați


Două operațiuni de succes într-o singură zi. Doi colaboraționiști ai rușilor, eliminați, prin metode diferite, de Serviciul de Securitate al Ucrainei. Cine erau trădătorii cu pricina și cum au fost asasinați

Un fost membru al parlamentului ucrainean, Yllia Kyva, care fugise în Rusia, a fost ucis pe 6 decembrie în regiunea Moscova cu două focuri de armă, în timp ce se plimba într-un parc situat în zona unde locuia, conform informațiilor publicate de autoritățile ruse. 

Kyva a fost o figură politică infamă din Ucraina care a sprijinit în mod deschis invazia rusească și trăia ascuns în apropierea Moscovei, unde se refugiase cu puțin timp înainte ca Rusia să declanșeze războiul la scară largă. Uciderea lui Yllia Kyva a fost o operațiune specială condusă de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), care a organizat pentru aceeași zi și un atentat cu bombă asupra altui colaboraționist al Rusiei, Oleh Popov, conform unor surse ale presei ucrainene.

Popov - care conducea comitetul guvernului instalat de Rusia pentru securitatea statului, agențiile de aplicare a legii, sistemul judiciar și protecția drepturilor omului - a fost ucis de un dispozitiv exploziv care a detonat în mașina sa, în orașul Lugansk. 

"A fost o țintă complet legitimă pentru că, înainte de a deveni membru al parlamentului, Popov a fost la conducerea multor batalioane de voluntari ruși, a condus grupuri armate ilegale și a ucis ucraineni”, a declarat o sursă SBU pentru Ukrinform.

Referindu-se la execuția lui Yllia Kyva, purtătorul de cuvânt al serviciilor secrete militare ucrainene (HUR), Andrii Yusov, a precizat următoarele: "De o astfel de soartă vor avea parte și alți trădători ai Ucrainei", timp în care SBU nu a fost emis deocamdată niciun comentariu oficial asupra uciderii lui Kyva.

Kyva fusese acuzat oficial de înaltă trădare pentru colaborare cu Rusia, fapt pentru care a fost condamnat în lipsă, la 14 ani de închisoare pe 13 noiembrie, de un tribunal din Ucraina. Kyva era cunoscut ca instigator la crime împotriva ucrainenilor. De pildă, într-o postare pe Telegram din luna aprilie 2022, a spus că președintele rus Vladimir Putin ar trebui să folosească o "lovitură preventivă" asupra Ucrainei, ceea ce era o încurajare implicită la utilizarea armelor nucleare sau a altor forme de distrugere în masă contra ucrainenilor. Chiar în dimineața zilei în care a fost asasinat, Kyva a scris pe Telegram că speră că Zelenski se va sinucide, "pentru a-și lua toate problemele cu el". (sursa: Kyiv Independent)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.