De la ”tușonka” de la Condrița la ceaiul de la Președinție


De la ”tușonka” de la Condrița la ceaiul de la Președinție

Este foarte bine când șeful statului încurajează și susține activitatea unei mass-media libere și independente, fără de care nu poate exista un stat democratic și european, spre care tinde și Republica Moldova. Iată cum arată mesajul președintelui cu ocazia Forumului Mass Media, la care a participat acesta: ”În contextul aderării Republicii Moldova la UE este important să ne unim eforturile și să lucrăm împreună pentru acest deziderat. Să aveți rezistență și curaj în a rămâne liberi și neînfricați în fața provocărilor. Să păstrați spiritul critic și angajamentul față de adevăr…”

Ca fost jurnalist urmăresc cu atenție evoluțiile din mass-media din ultimii ani, mai ales din 2019 până în prezent. Ceea ce în perioada lui Plahotniuc și Dodon era blamat și condamnat de blocul ACUM ca subordonare a mass-media intereselor de partid, astăzi această experiență tristă și reprobabilă reapare sub alte forme, mai finuțe, pretins pro-europene, cu jurnaliști și moderatori reciclați. Regretabil, dar o parte semnificativă a mass-media de la noi continuă să facă partizanat politic, pentru aceasta beneficiind de proiecte și granturi din partea unor ONG-uri locale sau internaționale, susținute activ și direct de actuala guvernare. Îngălbenirea mass-media moldovenești este un proces incontestabil, care ar trebui să-i îngrijoreze pe toți cei care împărtășesc valorile europene.

O mass-media liberă și independentă nu va accepta niciodată “tușonkă” de la Condrița, dar nici ceaiul de la Președinție, oricât de galben, gustos și aromat ar fi acesta. Un jurnalist cu adevărat liber și echidistant va face întotdeauna abstracție atât de tușonkă cât și de ceai, chiar dacă tentațiile sunt foarte mari, iar granturile și onorariile generoase abia aștepată să-și găsească destinatarul. Sunt sigur că doar în acest mod vom beneficia de o mass-media cu adevărat liberă, echidistantă și independentă de banii și granturile celor de la guvernare, indiferent de culoarea politică a acestora. 

Sugestia mea e simplă, chiar dacă cealaltă ofertă e tentantă: n-aveți ce căuta tușonkă pe la Condrița, dar nici ceai pe la Președinție, nu elogiați sau idolatrizați o persoană politică sau alta, am mai trecut prin asemenea situații penibile. Atât tușonka cât și ceaiul le găsiți în munca voastră onestă, independentă și echidistantă, mult mai apetisante și aromate!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.