The Economist spune că Rusia ar putea câștiga războiul în Ucraina: "Occidentul ar putea face mult mai mult pentru a-l frustra pe Putin. Însă, fatalismul, automulțumirea și o lipsă șocantă a viziunii strategice stau în cale, mai ales în Europa"


  • ACP
  • Dec 2, 2023 13:31
  • 1272
The Economist spune că Rusia ar putea câștiga războiul în Ucraina: "Occidentul ar putea face mult mai mult pentru a-l frustra pe Putin. Însă, fatalismul, automulțumirea și o lipsă șocantă a viziunii strategice stau în cale, mai ales în Europa"

Cunoscuta publicație britanică The Economist spune că, din ce se pare, Rusia ar putea câștiga războiul din Ucraina deoarece Occidentul nu are o viziune strategică și nu face suficient pentru a o opri.

Faptul că asistăm la ceea ce pare a fi sfârșitul contraofensivei Ucrainei și forțele ruse atacă furios ar putea face posibil ca războiul să se întindă pe mai mulți ani și în final victoria să îi aparțină lui Putin.

"Președintele Rusiei și-a pus țara pe picior de război și și-a întărit controlul asupra puterii. El și-a procurat provizii militare din străinătate și ajută la întoarcerea sudului global împotriva Americii. În mod crucial, el subminează convingerea în Occident că Ucraina poate – și trebuie – să iasă din război ca o democrație europeană înfloritoare", se spune în articol.

Rusia beneficiază de asistență externă, începând de la dronele pe care le primește de la Iran la obuzele pe care le primește din Coreea de Nord, timp în care Turcia și Kazahstanul servesc drept conducte pentru aprovizionare a aparatului militar rus, dar și a pieței ruse în general. Occidentul nu a reușit să facă prea multe pentru a restrânge veniturile din petrolul rusesc, venituri care mențin pe linia de plutire bugetele armatei invadatoare.

"Occidentul ar putea face mult mai mult pentru a-l frustra pe Putin. Dacă ar alege, ar putea desfășura resursele industriale și financiare care le depășesc pe cele ale Rusiei. Cu toate acestea, fatalismul, automulțumirea și o lipsă șocantă a viziunii strategice stau în cale, mai ales în Europa. Pentru binele său, precum și pentru cel al Ucrainei, Occidentul trebuie urgent să-și scuture letargia", mai atrage atenția publicația The Economist. 

The Economist susține că oamenii din Rusia sunt obișnuiți cu războiul, iar Putin își poate permite să ofere familiilor celor care mor în luptă un salariu pe viață.

"Confruntându-se cu toate acestea, nu e de mirare că starea de spirit de la Kiev este mai întunecată. Politica a revenit, în timp ce oamenii se zbat pentru influență. Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, și Valery Zalujnii, generalul său cel mai înalt, s-au prăbușit. Sondajele interne sugerează că scandalurile de corupție și îngrijorările cu privire la viitorul Ucrainei au afectat poziția domnului Zelenski în fața alegătorilor", precizează The Economist. 

The Economist mai afirmă că "dacă Donald Trump este ales președinte, după ce a promis pacea în scurt timp, America ar putea înceta brusc să furnizeze arme", astfel că Europa trebuie să ia în calcul o scădere a ajutorului Statelor Unite și să se pregătească pentru această situație, indiferent care va fi rezultatul alegerilor de anul viitor.

"Europa trebuie, prin urmare, să se pregătească pentru Putin ca principală amenințare pe termen lung la adresa securității sale. Rusia se va reînarma. Va avea experiență de luptă. Planificarea apărării Europei ar trebui să fie concepută pentru a-l împiedica pe Putin să simtă slăbiciune pe flancul său – în special dacă se îndoiește de disponibilitatea președintelui Trump de a lupta în cazul în care o țară NATO ar fi atacată".

În aceste condiții, Europa ar trebui să descurajeze Rusia prin înarmarea susținută a Ucrainei cu sistemele cele mai eficiente de apărare antiaeriană și rachete cu rază lungă de acțiune capabile să lovească rutele de aprovizionare rusești.

Ce nu spune publicația britanică este faptul că flancul estic al Europei s-a întărit și continuă să se întărească. Polonia are în curs un program foarte ambițios de înarmare, având ca obiectiv să devină țara cu cea mai mare armată din Europa, iar România și-a crescut semnificativ cheltuielile de înarmare și și-a echipat armata cu formidabilele sisteme antiaeriene Patriot și sistemele ofensive HIMARS, atât de dorite de Ucraina. Este de asemenea clar că România își va menține cursul actual, dând atenție specială Armatei, investind în Apărare.  

De asemenea, țara noastră și Polonia beneficiază și de prezenta trupelor și echipamentelor militare ale țărilor aliate din NATO. Cu toate acestea situația din Polonia și România nu poate schimba situația pe frontul din Ucraina. Acolo doar ajutorul masiv al Occidentului mai poate schimba în bine situația.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.